Meclis’i alamazlar
Erdoğan, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan 4’lü seçim ittifakının hedefinin Meclis’te çoğunluğu almak olduğunu söyledi. ‘Onların parlamentoda umdukları sonucu alacağına inanmıyorum. Mevcut kamuoyu araştırmaları bunu net gösteriyor’ dedi
Özbekistan ve Güney Kore’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Seul’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan temaslarını şöyle değerlendirdi:
Özbekistan’da Şavkat Mirziyoyev’le yaptığımız görüşmelerde 24 anlaşma imzaladık. Özbekistan Ali Meclis’ine hitap etme fırsatım oldu, ilgi ve alaka çok çok büyüktü. Özbekistan-Türkiye İş Forumu’na 200 işadamı katıldı. İş forumuna Sayın Mirziyoyev ile birlikte hitap ettik, bu işadamlarına da heyecan verdi. Aile yemeğinde Mirziyoyev ile ailece hanımlar çocuklar bir araya geldik. O da çok anlamlıydı, samimi bir havada gerçekleşti. Ertesi gün Buhara’ya geçtik. Buhara tarihimizde çok anlamlı ve farklı bir yer. Geçmişte bir ziyaretim olmuştu, merhum Turgut Bey’in oraları ziyaretinden sonra benim de gönlümde ukde idi. O dönemden beri arzu ettiğim bu ziyareti nihayet gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim. Buralar bizim ana yurt olarak iyi değerlendirmemiz gereken yerler. Şavkat kardeşimle onu konuştuk, yoğun şekilde Özbekistan-Türkiye veya diğer ana yurtlarımızla kültür turizmi paketlerini gerçekleştirerek ciddi hareketlilik meydana getirebiliriz. Orta Asya’yı kapsayacak şekilde paket turizm ile anlam kazandırabiliriz. Kültür turizmi Türkiye’nin yeniden sıçrama yaptığı alanlardan. Beklentimiz bu yıl 40 milyon turist.
Özbekler’le yeni sayfa
Özbekistan’da özellikle Buhara’da hizmet sektörü arzu edilen düzeyde değil. Hizmet sektöründe bir sıçrama olursa Özbekistan’da ciddi çekim alanı oluşacaktır. Bizim sektörün içerisindeki girişimcileri buraya sevk edebilirsek hem kazanırlar, hem kazandırırlar. Dönünce bunu sektörün içindeki temsilcilerle, Türsab ile ele alıp bu yatırımları teşvik edeceğiz. Özbekistan ile ikili ilişkilerimizde bu yeni sayfayı açıyoruz. Bizi çok iyi ağırladılar. Yüksek düzeyli stratejik konsey mekanizmasını kurduk. Ticaret, turizm, diplomasi, enerjik, madencilik, eğitim, din hizmetleri ve diğer alanlarda anlaşmalarımızı imzaladık. Türk vatandaşları 30 güne kadar vizesiz seyahat edebilecek. Savunma işbirliğini artırıyoruz. İş adamlarımızın sorunları çözülecek. Bu iradeyi ilan ettik. TİKA, Özbekistan’da 25 milyon dolar proje gerçekleştirdi, 65 milyon dolara kadar çıkaracak. 1.5 milyar dolar ticaret hacmi var. Hedef 5 milyar dolar.
Kanal İstanbul’a ilgi var
THY uçuş sayısını artıracak. Dini, kültürel tarihi turizmde ciddi bir potansiyel var. Bu konuda iki ülke çalışacağız. Bahaüddin Şah-ı Nakşibend hazretlerinin külliyesi çok çok farklıydı. Belli yatırımlar yapılıyor. Tarihimizden bu yana nereden nereye geldiğimizi göstermesi bakımından önemli. O yapıyı da iyi koruyabildiklerine inanıyorum. Ark Kalesi, Poi Kalon Külliyesi beni duygulandırdı. Buhara Çarşısı da çok güzeldi. Sadece islam dünyasının değil, islam dünyası dışından da turist akımı olduğunu gördük. Burada inanç turizmini yaygınlaştırmamız lazım. Özbekistan’a çok daha fazla imkan sağlayacaktır. Kalenin tam karşısında büyükçe bir yer vardı, o alanı büyük bir otel olarak yapmayı planladığını söyledi. 2016’da Semerkant’ı ziyaret etmiştim. Bu iki şehir İslam ve Türk medeniyetinin önemli iki merkezi. Bu iki şehri herkes ziyaret etmeli, tarihimizin medeniyetimizin zenginliğini yaşamalı, görmeli.
Özbekistan’dan Güney Kore’ye geçtik. Dostumuz kardeşimiz olan Güney Kore’ye tarihin yeniden yazıldığı dönemde önemli bir ziyaret gerçekleştirdik. Güney ve Kuzey Kore arasındaki yakınlaşmayı, barışı ve nükleer silahsızlanma sürecini desteklediğimizi daha ilk gün açıklamıştım. Kutlamamı yapmıştım. Görüşme yapılırken sosyal medya üzerinden yayınladığım Korece mesaj burada çok olumlu ve önemli karşılandı. Güney Kore ile ticaretimiz 7.5 milyar dolar. Bunun 10-15 milyar dolar olmaması için neden yok. 4 anlaşma imzaladık. Hundai, LG, Hanwha , Daelim, SK firmalarının üst düzey yetkililerini kabul ettim. Hepsi de özelllikle Kanal istanbul, inşaat sektörü, elektrik elektronik , güneş panelleri alanlarıyla ilgililer. Gerek Avrasya tüneli gerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü’nde Koreliler yer aldı.
Manifesto pazar günü
Çanakkale başladı, önemli yerleri var. 2021-2022’de Çanakkale Köprüsü’nü bitirmeyi hedefliyorlar. Kanal İstanbul’a çok ciddi bir önem verdiklerini gördük. Hepsi inşaat sektörünün içinde, bu işe girmeyi arzuluyorlar. Kore firmalarının Türkiye de yatırımları var, Türk mallarınında, Kore’ye daha fazla girmesini istiyoruz. Savunma sanayi alanında ortak projeleri hayata geçirdik, geçireceğiz, çoğaltacağız. Fırtına obüsleri, Altay füzeler müşterek yaptığımız projeler. Güney Kore’de FETÖ’ye ait yapılanmaların sona erdirilmesi konusunu da gündeme getirdik. FETÖ ile mücadelemiz küresel ölçekte aynı kararlılıkla devam edecek.
Son olarak seçim süreci ile ilgili manifestomuz hazır. Pazar günü İstanbul’da açıklayacağım. Seçim demokratik bir yarıştır, kendine güvenen herkes bu yarışta yer alabilir. Milletimize güvenimiz tam, milletimizin bize teveccühü ortada, burada da bir sıkıntı yok. 24 haziran Türkiye için yeni bir dönem, yeni bir kırılma noktası olacak. Diğer adayların hedefini bilmiyorum. Ama bizim hedefimiz çok büyük. Daha güçlü, daha mürefeh ve daha özgür bir Türkiye’ye yürümekte kararlıyız. Bunları net ortaya koyacağız.
İmar barışıyla 14 milyon dava düşecek