Marmara’nın batısı CHP’de doğusu AK Parti’de kaldı
.
Türkiye nüfusunun üçte birinin yaşadığı; sanayi, finans ve ticaretin merkezi Marmara bölgesinin güney ve doğusuna AKP damga vururken, batıda ise Trakya yine CHP’nin elinde kaldı. AKP Yalova’da CHP ile kıyasıya çekişirken, Balıkesir’de açık ara kazanmayı bildi.
Bursa’da yine AK Parti
Bursa’da 2009’da yüzde 42,3 oy alan AK Parti, bu seçim oylarını yüzde 49,2’ye yükselterek belediye başkanlığı yarışını göğüsledi. AK Parti’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Recep Altepe geçen seçimine göre yüzde 6 oranında daha fazla oy aldı. CHP ise bir önceki seçimde aldığı yüzde 22 oyu yüzde 28’e çıkararak ikinci sırada yarışı bitirdi. MHP ise yüzde 15,9’da kaldı.
Balıkesir el değiştirdi
Balıkesir bu seçimde Büyükşehir Belediyesi olduktan ilde tüm dengeler değişti. Balıkesir kırsalı ve ilçelerinde oturanların da büyükşehir beyediye başkanlığı için oy kullanmasıyla Ak Parti, yüzde 39.8 ile il çapında birinci parti oldu. Kocaeli‘de de geçtiğimiz yerel seçimde Ak Parti adına 47,2’lik bir oyla seçimi kazanan İbrahim Karosmanoğlu yeniden aday olduğu seçimi yüzde 49.8 oy alarak kazandı ve il genelinde dengeleri değiştirdi.
Sakarya rekoru AK Parti’de
AK Parti’nin üç dönem kalesi olan Sakarya’da ise bu gelenek değişmedi ve AP Parti 2009’da yüzde 42.7’lik oy oranını yüzde 57,2’ye yükseltti. Zeki Toçoğlu yine belediye başkanı olarak seçildi. Sakarya’daki yarışta MHP 27,1 oyla ikinci, CHP ise 9,29 oy ile üçüncü oldu.
Trakya’da CHP’de oy kaybı
Edirne’de üç dönem CHP’den belediye başkanlığı yapan Hamdi Sedefçi geçen seçimde yüzde 57 oy almış ve koltuğa oturmuştu. Sedefçi bu seçim CHP tarafından aday gösterilmeyince partisinden istifa etti ve DSP’den seçim yarışına katıldı. CHP’nin bu seçimdeki belediye başkanı adayı, aynı zamanda milletvekili olan Recep Gürkan yüzde 34,5 oyla seçildi. Gürkan yarışı kazansa da bir önceki seçimlere göre yüzde 22 oranında oy kaybetti. DSP adayı Hamdi Sedefçi ise yüzde 8,3 oyda kaldı. Ak Parti ise Edirne’de 28,28 oyla ikinci parti oldu ve geçen seçime göre oylarını üç puan düşürdü. CHP’nin yine kalesi olan Kırklareli’de ise 2009 seçimlerini yüzde 49.9 ile kazanan Cavit Çağlayan partisinden aday gösterilmeyince istifa etmiş, CHP yine milletvekili olan Mehmet Kesimoğlu’nu aday göstermişti. İldeki bu değişiklik kısa süreli bir karışıklığa yol açsa da CHP yüzde 38 oyla kazandı. Ancak 2009 seçimlerine göre 10 puan düşük oy aldı. Ak Parti yüzde 33,6 alarak ikinci oldu, MHP ise 25,1’de kaldı.
Tekirdağ’da büyükşehir heyecanı
Tekirdağ’ın büyükşehir kapsamına alınmasıyla bu seçimlerde, seçmenler ilk kez büyükşehir belediye başkan adaylarına da oy verdi. Büyükşehir adaylarından CHP’li Kadir Albayrak, MHP adayı Nail Yılmaz ve AKP adayı Mustafa Yel arasında geçen yarışı CHP 44,61 oy oranı ile göğüsledi fakat bir önceli seçime göre oyunu 4 puan düşürdü. AK Parti ise yüzde 37,4’te kaldı.
Yalova’da kıyasıya rakebet
Yalova‘da geçen seçimde Demokrat Parti’den aday olan ve yüzde 35,4’lük bir oy ile başkanlık koltuğuna oturan Yakup Koçal, partisinden istifa edip AKP saflarına katılmıştı. AKP bu seçimde de Koçal’ı aday gösterdi. Yalova’da adeta bir oy patlaması yaşayan CHP ise Vefa Salman’ın adaylığıyla yüzde 42,5 oy alarak geçtiğimiz seçime göre oylarını yüzde 23 artırdı. AK Parti ve CHP adayları arasında kıyasıya yarış yaşındı gece 12.00 itibariyle CHP adayı öndeydi.
Bilecik’te gelenek bozulmadı
Marmara Bölgesi’nin en küçük ili Bilecik’te AKP geleneği değişmedi. Geçtiğimiz yerel seçimde yüzde 38,2 oy alan AKP adayı Selim Yağcı başkanlık koltuğuna oturmuştu. CHP bir puanlık oy farkı ile yüzde 37,8 ile ikinci olmuştu. Yağcı bu seçimde de partisinden aday gösterildi ve yüzde 39,1 oy ile birinci oldu. Bir önceki seçimde üçüncü parti olan MHP bu kez 30,3 oyla ikinciliğe yerleşti. CHP ise yüzde 28 alarak 9 puanlık bir düşüş yaşadı.
CHP ‘Çanakkale geçilmez’ dedi
CHP 2009 seçimlerinde Çanakkale’de 39,4 oy ile birinci olmuş ve Ülgür Gökhan Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmuştu. CHP Gökhan’ı yeniden aday gösterdi ve yanılmadığını gördü. Gökhan Çanakkaleli’lerin yüzde 54,1 oyunu alarak yeniden seçildi ve partisinin oyunu da yüzde 15 yükseltti. 2009’da AKP ise geçen seçime göre oyunu yüzde 4 puan yükseltmesine rağmen yüzde 32,9 ile ikinci parti oldu.