Kriz yorumu: Hamdolsun
Başbakan'a göre doların yükselmesi endişe verici değil..
Başbakan’ın 1.42 YTL’ye çıkan dolar için yorumu, “Gelip geçici. Hamdolsun anlatıldığı gibi korkulduğu gibi birşey ekonomide sözkonusu değil” oldu. İş dünyası ise sokakta ciddi endişe olduğunu belirtip somut tedbirler bekliyor
Krizin dalga boyutu dün bir kez daha yükselirken ve içeride dolar 1.42 YTL’ye çıkarken, Başbakan Erdoğan’dan yine son dönemde duymaya alıştığımız bir değerlendirme geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda dalgalı kur rejimi içerisinde doların yükselmiş olması bizim için endişe verici bir oranda değil. Bunun gelip geçici olduğuna inanıyorum” dedi.
“Kur konusunda sürekli olarak söylenen ve özellikle dövizin fiyat olarak düşük olduğu bazında söylenen sözler vardı. Şu anda dalgalı kur rejimi içerisinde doların yükselmiş olması bizim için endişe verici bir oranda değil, böyle bir şey sözkonusu değil. Piyasalara gelince, piyasalarla ilgili zaten böyle bir etkilenmenin olacağı görünen bir gerçekti.
Alışveriş merkezleri otoparka dönüşür
Krİz alışveriş merkezlerini de vurdu. Yüksek kiralar ödeyen mağaza sahipleri de isyan noktasına geldi. Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, “Kiralar yeniden düzenlenmezse sokağa çıkıp cadde mağazacılığına döneceğiz. Alışveriş merkezleri (AVM) de o zaman katlı otopark olur. AVM’lerin kira politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor. Perakende sektörü topal sektör haline gelmeden önlem alınmalı. İşe yüksek kiralardan başlanmalı” dedi.
Sokak: Gelip geçici değil
Ceyhun Kalkanlı (54): 35 yıldır Beşiktaş’ta emlakçılık yapıyorum. 2006 yılı sonuna kadar vitrine koyduğumuz satılık ya da kiralık ilanı en çok 1 ay dururdu. Şimdi İstanbul’un göbeği Barbaros Bulvarı’nda tam 1 yıldır kiralanmayı bekleyen işyerimiz var. Kriz Türkiye’yi sarmaz diyorlar. Kriz her yerde.
23 yıldır böyle durgunluk olmadı
Abdurrahman Galata (50): 23 yıllık esnafım böyle durgunluk görmedim. Büyük Beşiktaş Çarşısı’nda her 10 dükkandan sadece biri günü ancak kurtarıyordur. İşlerin yüzde 95’i kredi kartıyla yürüyor. Çeklerimizi 3-4 ay sonrasına vererek ayakta durmaya çalışıyoruz. Ancak piyasa daha da kötüye gidecek bu hissediliyor.
Lüks restoranlarda yeme içme kesildi
It’s Joke: Kaz ciğerini menüden çıkardık
Barış Demirtaş Çapamarka Genel Müdürü (Longtable ve It’s Joke): Yüksek maliyetli birkaç ithal gıda ürününü menüden çıkarttık. Bunlar arasında Fuagra kaz ciğeri var. Okyanus tuzu kullanımını da en aza düşürdük.
Zuma: Zam yapan müşteri kaybeder
Rıza Büyükuğur: Bir süre kâr etmeden ayakta durmaya çalışacağız. Dayanmaya çalışacağız. Eğer zam yaparsak müşteri kaybına uğrarız.
Sortie: Müşteri ucuza doğru kaçacak
Erol Kaynar (Sortie ve Salomanje’nin sahibi): İnsanlar daha temkinli hareket etmeye başladı. Yeme içme için daha ekonomik yerler tercih ediliyor.
Şamdan: İnsanlar dışarıya az çıkıyor
Mehmet Tuna (Şamdan’ın sahibi): İnsanlar sadece yağmurlu havadan kaçmak için alışveriş merkezine giriyor. Biz krizden en son etkilenen olurduk ama etkiyi hissetmeye başladık.