HSYK’da yeni denge!
.
Beş üye, hükümet kanadıyla hareket etti. Bakan, müsteşar ve hükümete yakın üyeler ve yüksek yargıdan seçilen üyelerin oyuyla atamalarla görevli 1. Daire’nin iki üyesi değiştirildi. Karar 9’a karşı 13 oyla alındı.
Adalet Bakanı’na geniş yetkiler veren HSYK Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, HSYK’da çok kritik bir toplantı yapıldı. Kurula Bakan Bekir Bozdağ ilk kez başkanlık etti, Müsteşarı Kenan İpek de HSYK üyesi sıfatıyla ilk kez toplantıya katıldı.
HSYK Genel Kurulu, Bozdağ’ın önerisiyle hakim-savcı atamalarını yapmakla yetkili HSYK 1. Dairesi’nin 2 üyesinin değiştirilmesi teklifini oyladı. Oylamada Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen 5 üye hükümete yakın üyelerle birlikte hareket etti. Teklif 9’a karşı 13 oyla kabul edildi.
Kararla 1. Daire üyeleri Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu’nun yerine 3. Daire üyesi Rasim Aytin ve 2. Daire üyesi Halil Koç getirildi. Berberoğlu 2. Daire’de, Çiçekli ise 3. Daire’de görev yapacak. 1. Daire üyeliğine getirilen Koç ve Aytin, HSYK’nın hükümetin tepkisini çeken Adli Kolluk Yönetmeliği açıklamasına karşı çıkan 5 üye arasındaydı. 1. Daire’den gönderilen Berberoğlu ile Çiçekli ise imza atmıştı.
Bütün üyeler oylandı
HSYK toplantısında Bakan, Müsteşar ve Başkanvekili dışında kalan 19 üyenin tamamının görev yaptıkları dairelerde kalıp kalmayacaklarının oylandığı öğrenildi. 15 üyenin yerinde kalmalarına karar verildi.
2500 kişiyi kapsayacak
Kulislerde, 1. Daire’nin her yıl Ocak ayında çıkarılan mazeret kararnamesi ve Yargıtay tetkik hakimliğine yapılacak atamalarla ilgili kararnameyi son aşamaya getirdiği belirtildi. 1. Daire’nin önümüzdeki günlerde 50 civarında başsavcının değişeceği; özel yetkili mahkeme hakim ve savcılarını da kapsayan kararnamenin 2 bin 500 hakim ve savcıyı kapsayabileceği belirtiliyor. Buna göre 13 bin 666 hakim ve savcının yaklaşık 5’te 1’inin yeri değişecek. Kararnamenin 19 Ocak’ta ilk defa atanacak hakim ve savcıların kura kararnamesi ile birlikte çıkarılması bekleniyor.
Üstünlük hükümette
Yargıda da cemaate yakın isimleri kritik görevlerden almak isteyen hükümet, böylece 1. Daire’de önemli bir avantaj elde etmiş oldu. 1. Daire üyesi Nilgün Hacımahmutoğlu Yargıtay üyeleri tarafından seçilmişti. Müsteşar Kenan İpek de 1. Daire üyesi olarak görev yapıyor. Üye İsmail Aydın’ın da bakanlıkla birlikte hareket edeceği belirtiliyor. Böylece yeni seçilen 2 üyeyle birlikte 7 üyeli Daire’de toplantı ve karar yeter sayısı hükümet lehine dönmüş oldu.
AK Parti, Çiçek’i de dinlemedi!
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, HSYK teklifini ele almak üzere muhalefet milletvekillerinin talebi doğrultusunda 14 Ocak’ta yapılması istenilen Anayasa Komisyonu olağanüstü toplantısının gerçekleşmemesi üzerine, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’ya yazı göndererek, İçtüzüğü anımsattı. Çiçek, Anayasa Komisyonu’nun toplanması gerektiğini bildirdi. Ancak Anayasa Komisyonu toplanıp teklife ilişkin bir karar verene kadar Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelere ara verilmesi talepleri reddedildi.
Oy dengesi nasıl değişti?
HSYK’nın Adli Kolluk Yönetmeliği’nin Anayasa ve yasaya aykırı olduğuna ilişkin açıklaması 13’e karşı 5 oyla kabul edilmişti. O tarihte müsteşar ile dün 1. Daire üyeliğine seçilen Halil Koç ve Rasim Aytin’in yanı sıra Ahmet Karayiğit ve İsmail Aydın açıklamaya karşı çıkmıştı. Ancak o oylamada kurulun yüksek yargı kökenli üyeleri açıklamaya imza atmıştı. Dünkü oylamada, açıklamaya karşı çıkan 5 üyenin yanına, yüksek yargıdan seçilen 5 üye de eklenince kuruldaki dengeler değişti. Bu yeni ittifakın önümüzdeki dönemde birçok kritik olayda önemli sonuçları olacak. Özellikle Genel Kurul’un dairelerin verdiği kararlara yapılan itirazları incelemekle yetkili olmasının, kuruldaki cemaat etkisini zayıflatacağı yorumları yapılıyor. Bazı HSYK üyelerinin yeni oy dengesi nedeniyle HSYK teklifinin geri çekilebileceğini savunduğu, ancak kıl payı farkla karar alınması nedeniyle bakanlık kanadının buna soğuk baktığı ifade edildi. HSYK Genel Kurulu en az 15 üyeyle toplanıyor ve 12 oyla karar alabiliyor.