Hile nasıl yapılıyor?
.
Eski CHP milletvekili Çetin Soysal: “Seçim sonucunu asıl etkileyen faktör, birleştirme tutanaklarındaki ‘hatalar.’ Elektrik kesintisi sırasında kötü niyetli kişi tutanağı değiştirebilir”
Yerel seçimler sandıkta sona erdi ama itirazı ve tartışması hala bitmedi. Türkiye bir itiraz fırtınası içinde kavruluyor. Bir çok yerde çöpten çıkan oylar, elektrik kesintileri, birleştirme tutanaklarındaki yanlışlıklar ve yeniden sayımlarda çıkan farklı sonuçlar tartışılmaya devam ediyor. Peki bütün bu yanlışlıklar ya da hile nasıl yapıldı?
Çöpteki pusulalar
CHP eski İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Çetin Soysal benzeri olaylar yaşadıklarını belirtiyor: “Çöpte bulunan oylar genelde sandık kurulundaki kötü amaçlı kişilerin fazladan ele geçirdiği oy pusulalarını değiştirmesi ya da seçim kuruluna gelen fazla pusulaları çöpe atmasıyla ortaya çıkıyor. Sandık başında özellikle büyükşehirlerde hile zor olur. Sandık görevlileri dışında vatandaşta oy sayımını izliyor. Elektrik kesildiğinde dikkatler başka yöne çekilir. Kesinti sırasında sonuçlar bilgisayara girilemiyor. Kötü niyetli kişi bu sırada tutanağı değiştirebilir ya da oy pusulaları yanlış sayılabilir. İlçeye teslim edilen çuvalların güvenliği sağlanmamışsa kötü niyetli birisi karanlıktan faydalanarak oyları sokağa atabilir.”
‘150’yi 15 yapabilir’
Soysal, “seçimi asıl birleştirme tutanaklarındaki hatalar etkiliyor” diyor: “Hile en çok birleştirme tutanağında karşımıza çıkıyor. Oylar sayılıp tutanağı yazıldıktan sonra sandık görevlileriyle ilçe seçim kuruluna gidiyor. Seçim kurulunda hakim genelde itirazlara bakar. Aktif olarak tutanaklarla ilgilenmez. Tutanağı seçim kurulunun önceden belirlediği görevliler tutar. Oyunu arttırmak isteyen bir aday bu kişilerden bazılarının ekonomik zaafı ya da siyasi görüşünü kullanabilir. Çünkü bu kişiler birleştirme tutanağında değişiklik yapma şansına sahiptir. Birleştirme tutanakları yazılırken 150’yi 15 yapabilir. Artan 135 oyu ise başka bir partiye kaydırabilir.”