Şampiy10
Magazin
Gündem

‘Evet’in kalesi Sakarya ‘hayır’ınki Kırklareli

Marmara Bölgesi kuşkusuz referandumun en çok dikkat çeken mücadele noktasıydı. Tam 21 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı Marmara Bölgesi’nde sadece Bursa, Sakarya ve Kocaeli’nde evet’ler öne geçebildi

ABONE OL
Vatan Haber

Marmara Bölgesi seçmen sayısı ile kuşkusuz referandumun en büyük kapışma noktasıydı.

Bu bölgenin vereceği karar genel sonuca da en çok etki edecek bölgeydi. İstanbul son ana kadar bir Evet’e bir Hayır’a dönen başa baş bir mücadeleye tanık olurken, 11 ilin bulunduğu bölgede hayır’ların çoğunlukta olduğu illerin sayısı evet’lerin çoğunlukta olduğu illerin sayısını geçti.

Bu durum ile Marmara Bölgesi gerek son genel seçimler, gerekse 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çıkan sonuçların çok da uzağında bir sonuç çıkarmadı. Türkiye genelinde olduğu gibi Marmara Bölgesi’nde de tahminler o yönde ki seçmenini ikna edemeyen partinin MHP olduğu, MHP tabanının büyük bir bölümünün ‘Hayır’ kanadına daha yakın olduğu dikkati çekti. Yani MHY oyu Ak Parti oyuna eklenemezken, HDP oylarının da CHP oyları ile birlikte ‘Hayır’ tarafını tercih ettiği burada bir tereddüt olmadığı yorumu yapıldı. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tabanını evet’ten yana ikna edemediği gözlendi.

En büyük ‘Evet’ Sakarya’da çıktı

Sakarya yüzde 70’e yakın evet oyu ile Marmara Bölgesi’nin en çok ‘Evet’ oyu çıkan ili oldu. Sakarya’da son seçimlere bakıldığında Ak Parti yüzde 67.6, MHP ise yüzde 12.24 oy almıştı.

Yani Evet kanadındaki iki partinin toplam oy oranı yüzde 80’e yakındı. Sakarya’da bu iki partiden oluşan blok’un referandumda 10 puandan fazla fire verdiği ve yüzde 68.5 oranında kaldığı dikkati çekti. Yani aslında Sakarya’da da ciddi şekilde MHP oylarında bölünme yaşandığı gözlendi Buna rağmen Sakarya, Türkiye geneline kıyasla da ‘Evet’ oylarının en çok çıktığı illerden biri oldu.

Sakarya ile birlikte Kocaeli de Marmara Bölgsi’nde evet oylarının en çok çıktığı il oldu. Kocaeli’nde evet oylarının oranı yüzde 58.2’yi buldu. 2015 Kasım seçimleri dikkate alındığında Ak Parti yüzde 56.48, MHP ise yüzde 11.24 oy almıştı. Yani iki partinin toplam oy oranı yüzde 67.72 olarak çıkmıştı. Yüzde 58.2 dikkate alındığında iki partinin son seçimde aldıkları oy oranına oranla 10 puana yakın bir fire verdikleri dikkati çekti. MHP’nin bu ilde de kendi tabanını zaptedemediği ve ‘Evet’e ikna edemediği görüldü.

Bursa da, Sakarya ve Kocaeli ile birlikte Marmara Bölgesi’nde Evet blokunun Hayır blokuna üstün geldiği 3 ilden biriydi. Bursa’da evet’lerin oy oranı yüzde 55’de, hayır’ların oranı ise yüzde 45’de kaldı. Yine Bursa’da 2015 yılı Kasım ayında yapılan son seçimlere bakıldığında Ak Parti’nin oy oranını yüzde 53.97, MHP’nin oy oranı ise 12.38’di. Yani iki partinin toplam oy oranı yüzde 66.35’i bulmuştu. Yine Bursa’ya bakıldığında iki partinin toplamının 10 puan daha altında bir oy oranına ulaşılabildiği gözlendi. Siyasi analizciler, Bursa ve Kocaeli’nin MHP tabanında yaşanan kırılmanın en yoğun gözlendiği iki il olduğuna dikkat çekiyorlar.

Tekirdağ ve Edirne açık ara ‘Hayır’ dedi

Marmara Bölgesi’nde Trakya yine şaşırtmadı ve kuvvetli bir ‘Hayır’ çıkardı. Edirne ve Kırklareli, Hayır oylarının en fazla çıktığı iki il olarak dikkati çekerken, tüm Türkiye’deki oy oranları dikkate alındığında açık ara Hayır çıkan ilk 10 il içinde Edirne ve Kırklareli ilk 5 arasında yer aldı.

Kırklareli, yüzde 80 Hayır oyu çıkan Tunceli’den sonra en çok hayır oyunun çıktığı ikinci il oldu. Yine Edirne de yüzde 70.38’lik Hayır oy oranı ile Şırnak’tan sonra dördüncü il oldu.

Kırklareli’nde evet oylarının oranı yüzde 28.70’de kalırken, Hayır oylarının oranı ise yüzde 71.31’i bulduğu dikkati çekti. 2015 Kasım seçim sonuçlarına bakıldığında Kırklareli’nde Ak Parti’nin yüzde 27.67, MHP’nin ise yüzde 12.39 oy aldığı görülmüştü. Yani iki partinin toplamı yüzde 40’ları buluyordu. Son oy oranları dikkate alındığında MHP’ye oy veren tabanın büyük bölümünün Hayır kanadına geçtiğini, yine Ak Parti’den de küçük kopuşlar olduğu dikkati çekti.

Edirne’de Ak Parti’nin oy oranı yüzde 27, MHP’nin oy oranı ise yüzde 10.68’di. Bu ilde de iki partinin oy oranı yüzde 38’leri buluyordu. Ancak referandumda evet oyları yüzde 29.6’da kaldı. Yine benzer bir şekilde 10 puana yakın bir kayıp olduğu görüldü.

Yalova’da da İstanbul gibi kıran kırana yarış

Tıpkı İstanbul gibi Yalova da Marmara Bölgesi’nde yarışın kılpayı bir mücadeleye tanık olduğu il oldu. Yalova’da evet oyları yüzde 49.73’de kalırken, hayır oylarının toplamı yüzde 50.27’yi buldu. 2015 Kasım seçimleri dikkate alındığında Yalova’da Ak Parti’nin yüzde 49.1, MHP’nin ise 9.89’luk oy oranı bulunuyordu. Yani iki partinin oy oranı yüzde 60’a yakındı. Tüm Marmara’da olduğu gibi Yalova’da da 10 puana yakın bir gerileme dikkati çekti. Bu gerilemede de yine büyük oranda MHP tabanının Devlet Bahçeli’nin tercihinden yana tavır sergilemediği gözlendi.Yalova gibi benzer bir kapışmanın olduğu bir başka Marmara bölgesi ili Bilecik oldu. Bilecik’de yüzde 48.89 evet oyu, yüzde 51.11 hayır oyu çıktı. Yine Bilecik’in son genel seçimler dikkate alındığında Ak Parti’nin yüzde 46.31, MHP’nin ise yüzde 14.04 oy oranı vardı. Yani iki partinin toplam oy oranı yüzde 60’ı buluyordu. Ancak bu ilde de 10 puana yakın bir kayıp söz konusu oldu.

Diğer Haberler

  1. TBMM'de yeni dönem başlıyor! Bakanlar için 'yemin' formülü
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı ile ilgili AK Parti'li Çelik'ten net mesaj: Hiçbir engel yok
  3. Yılın ilk kabine toplantısı yarın yapılacak!
  4. Kılıçdaroğlu: Herkes Bay Kemal'i beklesin
  5. Kılıçdaroğlu'dan Meral Akşener'e İmamoğlu ve Yavaş cevabı: İçişlerimize karışılmamalı
  6. Bakan Çavuşoğlu’ndan Belçikalı mevkidaşına sert tepki!
  7. Bakan Soylu'dan İmamoğlu davasındaki kararla ilgili açıklama
  8. Bahçeli'den 'İmamoğlu kararı' açıklaması: Operasyonun hedefi CHP Genel Başkanı'dır
  9. Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı’na Sadettin Hülagü atandı
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan’da

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.