CHP'de buruk sevinç
.
CHP İzmir İl örgütü, İzmir'de ‘Hayır’ oylarının fazla olmasına Türkiye genelindeki sonuçlar nedeniyle sevinemedi. CHP İzmir milletvekilleri TBMM Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu ve Grup Başkanvekili Kemal Anadol, saat 19.00'da ilk sonuçların alınmasından sonra İl binasından yorum yapmadan ayrıldı. İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, İzmir'de ‘Hayır’ oylarının beklentilerin altında oranda gerçekleşmesini ise katılımın düşüklüğüne bağladı.
CHP İzmir İl Binası'nda oylamanın saat 17.00'da tamamlanmasıyla birlikte İzmir milletvekilleri TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve Ahmet Ersin, İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, PM üyesi Alaattin Yüksel ile İl Yönetim Kurulu üyeleri sonuçları beklemeye başladı. İlçe örgütlerinden telefonla sonuç alan CHP'liler sık sık Türkiye geneliyle ilgili de Genel Merkez'le telefonla görüştü. Nalbantoğlu, haber ajanslarının oy sayım sitelerinde sık sık sonuçları inceledi. İlk sonuçlarla birlikte CHP'lilerin canı sıkıldı. YSK'nın yayın yasağını kaldırılmasından sonra saat 19.00'da Tv ekranlarından referandum sonuçlarını izlemeye başlayan milletvekilleri ve Nalbantoğlu sessizliğe büründü. Türkiye genelinde ‘Evet’ oyunun fazla olduğunun kesinlik kazanmasıyla birlikte saat 19.15'ta Kemal Anadol ve Güldal Mumcu CHP İl Merkezi'nden ayrıldı. Anadol, basın mensuplarının oy oranını değerlendirmesini istemesine karşın, “Şu anda değerlendirme yapacak bir durum yok. İzmir'le ilgili netleşen sonuç bile yok” sözleriyle talepleri geri çevirdi.
‘KATILIMIN AZLIĞI ETKİLEDİ’
İl Başkanı Rıfat Nalbantoğu, saat 20.15'de seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirme yaptı. İzmir'deki yüzde 64- 65 civarı ‘Hayır” oyu olduğunu belirten Nalbantoğlu, katılımın yüzde 77- 78'lerde kaldığını, eğer yüzde 85'lere ulaşması durumunda ‘Hayır’ oylarının hem İzmir hem de Türkiye genelindeki artışına fark getireceğini söyledi. Nalbantoğlu “Yüzde 65 hayır oranı İzmir açısından beklediğimizin altında olmasına karşın sevindiricidir” dedi.
Anayasa'nın bir toplumsal uzlaşma senedi olduğunu belirten Nalbantoğlu, Anayasa taslağının hazırlanması sürecinde bu uzlaşmanın sağlanamadığını, CHP'nin bu nedenle karşı çıktığını söyledi. Referandum sonuçlarına göre uzlaşmanın yine sağlanamadığını belirten Nalbantoğlu, “Düşündürücü olan budur. 49 milyon 450 bin seçmen var. Rakamlar değişebilir ama 37 milyon 500 yurttaş oy kullanmış gözüküyor. Dolayısıyla 49 milyon seçmenin yarısından bir fazlası bile bu Anayasa taslağı üzerinde uzlaşmış değil. Bu ülke ve geleceği açısından düşündürücüdür” dedi.
CHP AÇISINDAN ÖNEMİ
CHP'nin son genel seçilerde yüzde 23 oy aldığını, seçime katılım açısından 7 milyon 500 oya tekabül ettiğini belirten Nalbatoğlu, ‘Hayır’ oylarının 15 milyon 700 bin civarında olmasının CHP'nin süreç içindeki ivmesinin göstergesi olduğunu söyledi. Doyurucu, tatmin edici olmasa da partinin iddiaları açısından önemli olduğunu dile getiren Nalbantoğlu, “Seçimlere 7- 8 ay var. Bu süreci parti lehine kullanıp, partiye olan güvenin artması için çalışacağız. Sonuçta vatandaşın tercihidir, ülkeye hayırlı olsun. Böyle tecelli ettiğine göre hepimizin Anayasasıdır. Riayet edilecek ama, taslağın içerdiği anti demokratik maddeleri, Türkiye'ye önemli kazançlar getirmeyeceği iddialarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Nalbatoğlu, AK Parti İl Başkanı Ömür Kabak'ın İzmir'de ‘Hayır’ oylarının fazla olması durumunda istifa edeceği açıklamasını hatırlatan gazetecilere, “İlgilenmiyorum. Ömür Kabak'ın kendi gündeme getirdiği konudur. Kimse, hele başka bir parti mensubu git yada kal diyemez. Değerlendirmesi aynı şekilde devam ediyorsa gereğini yapacaktır. Devam etmiyorsa Genel Merkez ve arkadaşlarıyla konuştuktan sonra hareket edecektir” dedi.
TRAFİK TIKANIKLIĞININ ETKİSİ
Nalbantoğlu, bir basın mensubunun saat 16.00'da Nalıdere otoban girişlerinde uzun kuyruklar oluştuğu, pek çok kişinin oy kullanamadığını hatırlatması üzerine, “Sebep olarak söylemiyorum. Ancak, Söke'de Karayolları'nın yol çalışması nedeniyle saat 14.00'de 5 kilometre İzmir yönüne araç kuyruğu vardı. Saat 16.00'da açıldı. Salihli'de de aynı durum vardı. Genel ve yerel seçimlerden düşük bir katılım oranı gerçekleşti” diye konuştu.
Çanakkale CHP ve MHP’de buruk sevinç
ÇANAKKALE'de CHP ve MHP İl Teşkilatları, ‘Hayır’ oylarının resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 60 oranında olmasıyla teselli buldu. AK Parti Çanakkale İl Teşkilatı ise Türkiye genelindeki ‘evet’ oylarının fazlalığıyla sevindi.
Referandum sonuçlarını değerlendiren CHP Çanakkale İl Başkanı Serdar Soydan, Çanakkale'de arzu ettikleri başarıyı yakaladıklarını söyledi. Yaptıkları referandum çalışmalarının sonucunu aldıklarını belirten Soydan, “Çanakkale'de sıkıntı yok. Ama Türkiye genelinde maalesef beklediğimiz sonucu alamadık. Ama, bu kampanyayı CHP tek başına sürdürmek zorunda kalmıştır. Bu referandumda insanlar hala daha neye oy verdiğini bilmemektedir. 26 madde ile kafalar karıştırıldı. Çanakkale’de bunu anlatabildik. Türkiye genelinde yetmedi. Maalesef Türkiye'yi karanlık bir dönem beklemektedir. Bundan sonra seçime yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Genel seçimlere ilişkin çalışmalar yaparak Türkiye’nin karanlığa sürüklenişini seyretmeyeceğiz” dedi.
“TÜRKİYE SIKINTILI BİR SÜRECE GİRDİ”
MHP Çanakkale İl Başkanı Rıdvan Uz ise, Çanakkale genelinde önceki seçimde CHP ve MHP’nin aldığı oy oranlarının toplamının yüzde 52 olduğunu hatırlattı. Uz, “Bugün itibariyle bu oy oranı yüzde 60 oldu. Çanakkale’de MHP ve CHP toplamına bakıldığında 8 puanlık artış var. Bunu, düzgün ve sistemli çalışmamızın yanı sıra Çanakkale’deki insanların olaya daha bilinçli bakmasına bağlıyoruz. Çanakkale ‘Hayır’lar da il olarak yedinci sırada. ‘Hayır’ oranını yüzde 65 bekliyorduk. Ama 60 oldu. Türkiye geneline bakılırsa bu yine de iyi bir sonuç. Türkiye genelindeki tabloyu ise genel merkezimiz ile bir değerlendirmeye alacağız. Ama Türkiye’nin sıkıntılı bir sürece girdiğini düşünüyoruz. Bir erken seçim gerekliliği var. İnşallah tekrar hayırlı olsun” diye konuştu.
“DÖNÜM NOKTASI OLDU”
AK Parti Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Kutlu, referandumdan bekledikleri gibi ‘evet’ sonucunun çıktığını söyledi. Referandum sonucunu değerlendiren AK Parti İl Başkanı Muzaffer Kutlu, şöyle dedi:
“12 Eylül günü artık tarihimizde demokrasiye ‘dur’ diyen kara bir gün olarak değil, yeni ve sivil anayasa için atılan ilk adım, demokrasi tarihimiz açısından da bir dönem noktası olmuştur. Üstünlüğün hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü egemen kılmayı hedeflemiş olan, ülkemize artık dar gelen Anayasamız bugün halkımızın kararıyla daha demokratik bir yapıya kavuşmak adına ilk adımı atmıştır. Referandum sürecinde yanlış ve yanıltıcı iddia ve ithamlarla halkımızı statükocu zihniyete, değişim ve gelişim sürecinin önünü kesmeye çalışanlara yine vatandaşlarımız en güzel cevabı 12 Eylül’ün 30’uncu yıldönümünde anayasa değişikliğine ‘Evet’ diyerek vermiştir.”
Referandumda resmi olmayan sonuçlara göre Çanakkale'de toplam 360 bin 754 seçmen oy kullanırken, 123 bin 926 ‘evet’, 184 bin 767 ‘Hayır’ oyu çıktı.