CHP’den dünyaya ‘yemin’ mektubu
.
Kılıçdaroğlu, uluslararası kuruluşların başkan ve yöneticilerine, “Neden Yemin Etmedik” başlıklı bir mektup yazdı. CHP, mektupta, “Vekillerimiz görevini yerine getiremiyor. Bu AİHS’e aykırıdır” dendi
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BM, AB, OECD, İslam Konseyi, Uluslararası Af Örgütü gibi uluslararası kuruluşların başkan ve yöneticileri ile Türkiye’deki büyükelçilere “Neden Yemin Etmedik” başlıklı bir mektup yazdı.
Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın 2 yıldan uzun süredir tutuklu bulunduğu ifade edilen mektupta, “Herhangi bir suçtan mahkum olmuş değildirler. Bir yargı organı olan YSK, herhangi bir suçtan dolayı mahkum edilmemiş bulunan, gazeteci Balbay ile tıp doktoru Prof. Haberal’ın aday olabileceklerini hükme bağlamıştır. Halk onlara oy vermiş ve vekilleri olarak seçmiştir. Şimdi ise, iki hakim, verdikleri bir kararla, Balbay ve Haberal’ın, halkın seçilmiş vekilleri olarak görevlerini yerine getirmelerini engellemektedir” denildi.
Kendi milletvekillerinin yanı sıra diğer siyasi partilere mensup 6 ismin de tutuklu olduğu hatırlatılan Kılıçdaroğlu’nun mektubunda, “Bu husustaki kesin kanım, söz konusu durumun büyük bir adaletsizlik olduğu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları organlarının kararları tarafından vazgeçilmez bir hak olarak tanınan seçme ve seçilme hakkının açık bir ihlalini oluşturduğudur. CHP, demokrasiye ve hukuka uygun bir çözüm bulmak için gerekli tüm gayreti gösterecektir” ifadelerine yer verildi.
Yasal düzenleme istiyoruz
Kılıçdaroğlu, mektubuna bir bilgi notu da ekledi. Bu bilgi notunda da milletvekili seçilenlerin mazbatalarını aldıkları, 800 gündür tutuklu oldukları, 50’yi aşkın kez tahliye talebinde bulundukları, ancak bu taleplerin AİHM’in ölçütlerine tamamen aykırı olarak “klişe gerekçelerle” reddedildiği kaydedildi. Notta, şu ifadelere yer verildi: “Parlamentoda görevlendirilen sekiz parlamenterin bu görevi yapmaları, 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan özel yetkili mahkemeler tarafından engellenmiş olmaktadır. Milletvekilleri haklarındaki davanın sürmesine ve yargılanmalarının tamamlanmasına karşı değildirler. Ancak kendilerini seçen halkın iradesinin yerine gelmesini istemektedirler. Bu AİHS’e aykırıdır. Tutukluluk halleri milletvekili olarak seçilmeden önce dahi yasal değildi ve AİHM kriterlerine uymamaktaydı. Türkiye’deki bu durum BM Siyasal Haklar Sözleşmesine de aykırıdır. Seçilen kişilerin, halkın kendilerine verdiği görevi yerine getirmelerinin, haklarında kesin hüküm olmaksızın yargı tarafından engellenmesi sonucunu doğuran bu vahim olay, bu çarpıklığın Türkiye’de parlamenter demokrasinin işleyişine sekte vuracak bir düzeye geldiğini göstermektedir.”
‘Çiçek Meclis’i iyi temsil eder’
Başkent Atina’da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani biraraya geldi. Kılıçdaroğlu ile Celal Talabani ile yaptığı görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cemil Çiçek’in Meclis Başkanı adaylığı sorulan CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘’Sayın Çiçek deneyimli bir politikacı. Siyasette uzun yıllardır var. Güçler ayrılığı ilkesine duyduğu saygının da gereği olarak yasama organını iyi temsil edeceğine inanıyoruz’’ diye konuştu. Kılıçdaroğlu, yemin krizi ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise ‘’Biz haklıyız. Haklı olduğumuzu her yerde söylüyoruz. Taleplerimiz bağlamında siz haksızsınız diyen bir kişiyle karşılaşmadık. O zaman sorunun çözümüne herkesin katkı vermesi lazım‘’ dedi.