'Cemaatla Başbakan'ın kavgasına...'
CHP'li Güneş'ten vizyon raporu...
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, PM'ye sunduğu raporunda CHP'nin "iktidar partisi içinde olası bir çatlağa", "alternatif mitinglere", "Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki gerginlik", "Cemaat ile Başbakan arasında gerginliğe", "umut bağlamasının doğru olmayacağını söyledi.
CHP'li Hurşit Güneş, önceki gün Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan PM'de üyelere 7 sayfadan oluşan "Önümüzdeki dönemde CHP'nin siyasal stratejisine ilişkin bazı düşünceler" başlıklı bir rapor sundu.
MİTİNGE UMUT BAĞLAMAYALIM
CHP'li Güneş, raporunda Gezi olaylarına katılanların büyük çoğunluğunun CHP'ye oy verdiğinin bilindiğini hatırlatarak, şu tespitlerde bulunuldu:
"CHP'nin kendisini, iktidar partisi içinde olası bir çatlağa, alternatif mitinglere, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki gerginlik ya da çekişmeye yahut da Hizmet Camiası ile Başbakanın iktidar paylaşımı kavgasına endekslemesi ya da bu gelişmelere umut bağlaması doğru olmaz. CHP, tıpkı 2011 seçim kampanyasında olduğu gibi, dar gelirli kesimlerin refahında ciddi bir yükseliş olabileceği beklentisi ya da umudunu vermesi gerekir. Bu da her alanda daha fazla adalet ve daha fazla özgürlükle sağlanabilir."
1989 RUHU
2007 yılından bu yana büyümede ciddi düşüşler olduğunu ifade eden Güneş, raporunda "2003-2006 arası Türkiye'de ortalama büyüme performası yüzde 7,2'dir. 2007-2012 performansı yüzde 3,4'tür. AKP döneminde tarımla iştigal eden nüfusun, toplam içindeki payı yüzde 10 azalmıştır. Bu olağanüstü bir gelişmedir. Ancak bu gelişmenin siyasal olarak değerlendirilemediğinden çok önemli bir fırsat kaçmaştır. Tarımla geçinen kesimin bu ekonomik kaybı karşısında, sosyo-kültürel etmenlere bağlı olarak oy tercihini değiştirmesi sağlanamamıştır. Tarımsal büyümenin yetersiz kalması karşısında net yoksullanma yaşanmıştır. Buna rağmen AKP'nin Orta ve Doğu Anadolu'da hala benzer oy düzeylerini koruduğunun görülmesi karşısında yeni bir vizyonun sunulması ve ısrarla işlenmesi gereği ortadadır. Bu aşamada tarımsal desteklerin yasanın gerektirdiği ölçekte bütçeden yeterince verilmediği, verildiği takdirde ise tarımdaki gelirin yüzde 15-20 arasında artacağı işlenebilir" tespitinde bulundu.
Güneş, ekonomik krizden olumsuz etkilenen kesimlere yönelik mesaj ve politikalar önerilmesi gerektiğini belirtirken, "1989 yerel seçimlerinde de olduğu gibi, yerel seçimlerde toplu başarı, adayların kişiliği ya da belirleniş yöntemleriyle değil, partinin genel mesajlarıyla elde edilecektir" dedi.