‘Barzani bu inattan vazgeç’
Başbakan Yıldırım, Kürt lider Barzani’ye Türkiye’nin Lozan ve diğer uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını kullanacağı uyarısında bulundu
Başbakan Binali Yıldırım, dün Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (TÜRK-İŞ) ziyaretinin ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Kuzey Irak’ta 3 gün sonra yapılacak referandumla ilgili şunları söyledi: “Bu karara uluslararası alanda hiçbir destek yok. Bu referandum kararı ve referandumun gerçekleşmesi, Türkiye’nin ulusal güvenlik meselesidir. Türkiye, ulusal güvenlik meselesi konusunda, uluslararası ve ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta kararlıdır. Tereddüt göstermez. Nedir bu anlaşmalar? Lozan, madde 3 ve madde 16. 1926 Ankara Anlaşması, 1946 Türkiye ile Irak Arasında Dostluk ve İyi Komşuluk Anlaşması ile 1983 Türkiye-Irak Sınır Güvenliği ve İş Birliği Anlaşması” “Gerek Suriye’de gerek Irak’ta mevcut statülerde değişikliğe gidecek herhangi bir girişim, anlaşmalardan doğan haklarımız çerçevesinde, Türkiye’nin hiçbir zaman kabul etmeyeceği bir sonuçtur. Bunun gereği de yapılacak. Ben, buradan bir çağrı daha yapmak istiyorum. Henüz zaman bitmiş değil. Kuzey Irak Yönetimi, Barzani bu sevdadan ve bu inattan vazgeçmelidir. Bütün dünyanın karşı çıktığı, açık olarak ikili ve uluslararası hukuka aykırı olarak inatla yapmaya çalıştığı bu referandum, bölgedeki Kürt kardeşlerimiz için hayırlar getirmez. Bölge için hiç hayırlı olmaz. Bölgede zaten sorunlar var. Hele hele Kerkük’ün bu meselenin içine dahil edilmesi apayrı bir fecaattir. Kerkük’ün yüzde 70’i Türkmen.”
Öğrencinin 8 yılı dikkate alınacak
Başbakan Yıldırım, TEOG’un kaldırılmasıyla ilgili şunları söyledi: “TEOG, bir sistem değildir. Ortaokuldan liseye geçiş usulünde, sistem değişikliğine gidilmiyor. TEOG, okullarda yapılan yazılı sınavların, her sömestr birer tanesinin merkezi yapılması. Bunun yerine yine okullarda sınav yapılmaya devam edilecek. Öğrencinin ilkokuldan orta sona kadar ilk 8 yıllık başarı durumları dikkate alınarak, lisede hangi tarafa yönlendirileceğine karar verilecek. TEOG yerine geçecek uygulamayla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız, çalışmaları alternatifli olarak sürdürüyor. Bu Bakanlar Kurulu’ndan görüşülmeyecek; ama daha sonraki kurulda konuyu görüşmüş olacağız.”