AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten düşen askeri helikopterle ilgili açıklama
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada, ""İlk gelen bilgiler, helikopterin acil iniş yaparken düştüğü şeklinde. Soruşturmalar başlatıldı. Çok yönlü araştırılıyor." dedi.
Ömer Çelik'in açıklamalarının satır başları şöyle;
BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNİN BELİRLENMESİ
Genel merkezimizden giden arkadaşlarımız, gerek MYK gerek MKYK üyelerinden oluşan komisyon başkanlarımız bütün ilçelerde teşkilatla, adaylarımızla bir araya gelerek gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Böylece bir ilçenin, ilin bütün dinamiklerini yansıtan Belediye Meclis üye listelerinin çıkması için hassasiyet gösterilmiş oluyor.
Biliyorsunuz MYK toplantımızda yerel seçim gündemimiz devam ediyor. Ayrıca tabi çeşitli yerlere giden arkadaşlarımızın çalışmalarıyla ilgili değerlendirmeler de ciddi şekilde MYK'mızda değerlendiriliyor. Bundan sonrası için daha güçlü şekilde, daha güçlü sonuçların ortaya çıkması için arkadaşlarımız görüşlerini belirtiyorlar.
KAŞIKÇI CİNAYETİ
Geçtiğimiz haftalarda önem verdiğimiz gelişmelerden bir tanesi Kaşıkçı soruşturma kapsamında, BM Yargısız ve Keyfi İnfazla Özel Raportörü'nün ziyareti ve raporun yayımlanması olmuştur. Bu raporda elde ettikleri deliller ışığında, Kaşıkçı cinayetinin önceden tasarlanmış bir cinayet olduğu sonucuna varmışlar. Cinayet ve acımasız vahşetin delillerle ortaya konduğunu belirtiliyorlar. BM soruşturması halen devam etmektedir.
Halen talep ettiğimiz işbirliği ile yeterli şekilde karşı karşıya değiliz. Suudi Arabistan tarafından tutuklananların yargılamasının İstanbul'da yargılanması gerektiğini söylüyoruz. Olumlu bir yanıt bulamadık. Buraya gelen Suud savcısı elimizde neler olduğunu öğrenme gibi amacın içerisine girmiştir. Biz açık çağrıyı bir kez daha yapıyoruz. Olayın sorumlularının, emir verenlerinin ortaya çıkması çerçevesinde güçlü bir soruşturma yürütülmelidir. BM tarafından yürütülen soruşturmayı önemsiyoruz.
"MACRON FRANSA TARİHİ İLE YÜZLEŞMELİ"
Yine geçen haftalarda önemli bir gündem maddesi vardı. Bununla ilgili olarak da hem içerden hem yurt dışından soruyla karşı karşıya kaldık. Bu da Macron'un tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun bir açıklama yapmasıdır. Burada soykırım günü ilan etme yaklaşımı var. Bu tarihi dayanaktan yoksun yaklaşım, esasında Fransa yargı tarafından da reddedilmiş bir yaklaşımdır. Aldığı karar Fransa Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarıyla da çelişmektedir. Kararlara karşı da bir tutumdur. Trajik olan şu, tarihle yüzleşmekten bahsediyor. Bu tarihle yüzleşmek ifadesi Fransa için başka bir açıdan kullanılması gereken ifade. Biz sayın Macron'a bu yaptığının yanlış olduğu, eğer ısrar içerisindeyse Fransa'nın Cezayir'de Burkina Faso, Gine, Kamerun, Nijer, Senagal, Tunus ve Çad'da insanlığa karşı Fransız otoriterlerle işlenmiş suçlara bakmalı. Fransız yetkililer tarafından işlenmiş suçlar ortadayken tutup da tarihle yüzleşmek gibi bir tavrın arkasına sığınması tabi içerde politik sıkışma yaşayan Macron'un lobi desteği yaklaşımının neticesidir.
Burada bir çıkar ekonomisi var. Bir takım çevreler var. Bunlar asılsız sözde soykırım iddialarından güç alan insanlar. Fransa gibi ülkeler de kendilerine politik çıkar sağlamaya çalışıyorlar. Bu konuyu sadece kınamakla yetinmiyoruz. Fransa ve Türkiye ilişkilerine bir maliyeti olacaktır. Burada Macron'un yaptığının, Türkiye Ermenistan arasını sabote etmek olduğunu görüyoruz. İkincisi de içeride, iç politikada sarı yelekliler konusunda biraz kan kaybetmiş bir politikacının kendisine çıkış yolu bulmak için dirayetli politika üretmek yerine böylesine bir iftiranın arkasına sığınmakla ilgili tablo.
Tarihle yüzleşmek Fransa için gereklidir. Kendisinin yüzleşmesi gereken şey, hukuki olarak yüzleşmesi gereken şey Kamerun'dan Cezayir'e kadar Fransız otoritelerinin karıştığı cinayetler ve insan haklarını ihlal eden eylemlerdir. Kendisine bunu tavsiye ediyoruz.
Bir yerde darbeyle işbaşına gelen birisine kırmızı halıyla karşılıyorlar. Öbür tarafta kimyasal silahlarla katleden bir başkasıyla diyalog kurmak için sabırsız olduğunu söyleyenler var. Sonra başka bir ülkeye demokrasi adına geçici devlet başkanı atayacaksınız.
"ABD VE RUSYA'NIN TAVRINI KAYGI VERİCİ BULUYORUZ"
Gündemimizde olan konulardan bir tanesi; biliyorsunuz 1988'de yürürlüğe giren Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması. Bu anlaşmadan Amerika çekildiğini açıkladı. Ardından Rusya çekildiğini açıkladı. Biz bu gelişmeyi kaygı verici buluyoruz. Böylece Avrupa'ya bu füzelerin girmesi engellenmiş oluyordu. Şimdi bu anlaşmanın iptaliyle birlikte soğuk Savaş'tan beri elde edilen kazanımdan geriye düşülmüş oluyor. Kaygı verici buluyoruz. Karşılıklı restleşmelerin krizi artıran tabloyu ortaya çıkardığını değerlendiriyoruz.
CHP'DE İSTİFALAR...
CHP'de istifalar oluyor, bununla ilgili görüşlerimizi soruyorlar. CHP'nin iç işleri bizi ilgilendirmez. Ama şöyle bir durum var. Kapalı kapılar ardında, hangi değerlere rastlandığı belli olmayan aday belirleme süreçleri ortaya çıkıyor deniyor. CHP'de siyaset yapanların ortak noktası şu; Kılıçdaroğlu'nun CHP'de bir tek adam yönetimi kurduğu şeklindedir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun geldiği noktada yol arkadaşları tarafından bugün kendisinin tek adamlıkla eleştirilmesi ibretlik bir durum olarak değerlendiriyoruz.