3 parti bu il için kıran kıranan yarışıyor!
Balıkesir, 30 Mart’taki yerel seçimlere ilk kez büyükşehir olarak giriyor. Peki, ilk başkan hangi partiden olacak?
Balıkesir'de son genel seçimde oylarını artıran AK Parti, 2009 yerel seçimlerinde MHP’ye kaptırdığı koltuğu geri almak istiyor. CHP ise kıyı ilçelerindeki başarısını merkeze de taşıma derdinde.
2009 SEÇİM SONUÇLARI
2009 yerel seçimlerinde, MHP oyların yüzde 41.07’sini, AK Parti ise yüzde 36.39’unu aldı.
Beklenti yüksek
Al Jazeera'den Turaç Top'un haberine göre, Tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomisiyle bilinen Balıkesir’in sakinleri, sanayide güçlü komşu illeri Manisa ve Bursa’nın arasında yer alıp geri kalmalarının üzüntüsünü yaşarken, büyükşehir statüsünün, yatırım ve bütçe olmak üzere kentte büyük değişim ve dönüşüme yol açacağı beklentisinde. Başkan Ok’un, kentte hizmete açtığı canlı hayvan pazarı ile katı atık tesisi, seçmenlerden takdir topladı. CHP’li Sözat’ın ise, mesleği nedeniyle çiftçiye yakınlığı, avantajı. Yeğeni Sabri Uğur’un kaptırdığı başkanlık koltuğunu almak isteyen AK Partili Ahmet Edip Uğur da, iktidarlarında kente yönelik sağlık yatırımlarını ön plana çıkararak yarışa katılıyor.
Üç parti de yönetimde
Kentte, 2009 seçimlerinde, MHP merkez belediyenin yanında Edremit ilçesinin de başkanlığını aldı. AK Parti 9, CHP ise kıyılar yoğunlukta olmak üzere 8 ilçede belediye başkanlığını kazandı. Bu tabloya göre, her üç partinin de, Balıkesirli seçmenler üzerinde etkisi olduğu kesin. 30 Mart’taki yerel seçimlerde, Balıkesir’de 1 büyükşehir belediye başkanlığı için ve 20 ilçe belediye başkanlığı için seçim yapılacak. Çünkü, büyükşehir yasasıyla merkezde, Ala Eylül ve Karesi ilçeleri yeni kuruldu. Nüfus çoğunluğunun yüzde 40’dan fazlasının kırsal kesimde yaşadığı göz önüne alınacak olursa, buradan gelecek oylar, büyük öneme sahip. AK Parti, 2011 genel seçimlerinde, kırsaldan gelen oylarla kentteki ağırlığını hissettirdi, yüzde 46.54 oy aldı ve yine oradaki oylarına güveniyor. Bunu göz önüne alan adaylar da, mesailerinin tamamını neredeyse kırsal kesimlere ayırıyor.
Etkilemeye çalışıyorlar
Seçmen kitlesi de artan kentte, geçmiş eğilimler yeniden hayat bulursa, bu seçimde de, belediye başkanlıkları farklı partiler tarafından kazanılabilir. Kentte gözler, partilerin sahip oldukları potansiyel seçmen tabanından ayrı olarak kazananı oylarıyla etkileyen 'yüzer-gezer' seçmenlere de çevrilmiş durumda. Bir önceki yerel seçimde, MHP’nin kazanmasında da etkili olan bu seçmen profilinin, sandıktan nasıl sonuç çıkaracağı merak konusu. Bunu gözardı etmeyen partiler, afişleriyle, kampanyalarıyla, vaatleriyle onları etkileme yarışında. Bir önceki yerel seçimde yaşanan MHP ve CHP ittifakı ise, pek mümkün gözükmüyor. AK Parti ile MHP arasında geçmesi beklenen büyükşehir yarışına, CHP’nin de kıyılardaki ilçelerden alacağı oylarla, hangi oranda müdahil olacağı ortaya çıkacak. Bu sezon başarılarıyla gündeme gelen Balıkesirspor’un taraftarnnın oyları da, seçimde, kritik bir öneme sahip.
Çözüm süreci
Balıkesir, nüfusuna göre geçmiş dönemlerde en çok asker cenazesinin geldiği kentlerin başındaydı. Kıbrıs Barış Harekatı da dahil olmak üzere kente 246 şehit cenazesi geldi. En çok, 1994 yılında, kent 25 şehit verdi. Hükümetin başlattığı çözüm sürecinin, şehit aileleri üzerinde yarattığı geneldeki olumsuz etkinin, AK Parti’nin oylarında düşüş yaşatacağı iddia ediliyor. Cemaat'in oylarının da AK Parti dışındaki partilere kullanılmasına da kesin gözüyle bakılıyor.
Kente hizmet için adaya
Sokakta konuştuğumuz çoğunluk, seçimlerde oylarını partiden değil adaydan yana kullanacaklarını belirtti. Bunun nedeni olarak, hizmet beklentilerini dile getirdiler.
“Değiştirir”
Türkiye’de son dönemde yaşanan Gezi olayları, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile AKP Hükümeti - Gülen Cemaati kavgasının oylarını değiştirip değiştirmeyeceği sorusuna Balıkesirlilerin cevabı, “Değiştirir” şeklinde oldu. Kentte el sanatları atölyesi bulunan Huriye Çakar, bunun nedenini şöyle ifade etti:
“Etkiler tabii ki, ben ülkemde barış, huzur, demokrasi istiyorum”
En önemli sorun işsizlik
Balıkesir’de yaşayanların çözüm bekledikleri sorunlar aynı. Kentte, işsizlik, en önemli sorun olarak ortaya çıkıyor. Bu sorunu ulaşım, otopark sıkıntısı ile sosyal donatı alanlarının azlığı takip ediyor. Kentte esnaflık yapan Burak Çınar, sorunlardan şöyle bahsetti:
“En acil çözülmesi gereken sorunlar, işsizlik, ulaşım. Gençlere aktüel, sosyal aktivite alanları kısıtlı Balıkesir’de. Gençlerin gidip eğlenebileceği bu tip yerler yok.”
Adaylardan çözüm önerileri
Kentin çözülmesi gereken sorunlarını, Büyükşehir Belediyesi başkan adaylarına sorduk. Mevcut Başkan MHP’li İsmail Ok, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar bittiğinde işsizliğin çözümünde önemli rol oynayacağını, kuracakları et entegre tesisleriyle istihdam sağlayacaklarını belirtti. CHP adayı Sami Sözat ise, kentteki işsizlikle ilgili, organize sanayi bölgelerini çoğaltacaklarını, buralara kalifiye elemanı, belediyenin açacağı mesleki kurslarla sağlayacağını dile getirdi. Ulaşım sorunuyla ilgili Başkan Ok, seçimlerden sonra yapacakları istimlaklarla belirledikleri altı ayrı noktaya alt geçit yapacaklarını söyledi. Sözat, ulaşım sıkıntısının çözülmesinde, hafif raylı sistem ve tramvay projelerinin de olduğunu belirtti. İki başkan adayı, sosyal donatı alanlarının eksikliğine yönelik, çok amaçlı kültür salonu projeleri olduğunu açıkladı. AK Parti'nin Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Ahmet Edip Uğur, yoğun programını gerekçe göstererek Al Jazeera’ye randevu vermediği için çözüm önerileri öğrenilemedi. (Kaynak: Al Jazeera)