'UEFA yakında yaptırıma başlayacak'
Fenerbahçe Kulübü Sporcu Sağlık Merkezi Direktörü Asım Baykan, Türkiye'nin spor yaralanmaları ve ortopedik yaralanmaların tedavisi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden birisi olduğunu ancak spor kulüplerindeki sağlık organizasyonlarının standardının yetersiz olduğunu ifade etti
Vatan Haber
Dereağzı'ndaki Lefter Küçükandonyadis Tesisleri'nde sporcu sağlığı merkezini hayata geçiren Baykan, AA muhabirinin sorularını cevapladı.
Fenerbahçe Kulübü'nde futbol takımı doktoru olarak ilk kez 1989 yılında pratisyen hekim olarak çalışmaya başladığını anımsatan Baykan, daha sonra ABD'de takım doktorluğu eğitimi aldığını, ortopedi travmatoloji uzmanlığı ve spor yaralanmaları üzerinde uzmanlığını geliştirdiğini anlattı.
GALERİ
Türkiye'de takım doktorluğuna başladığı dönemde, kulüpler için böyle bir zorunluluğun bulunmadığını ifade eden Baykan, sarı-lacivertli kulüpte yapılan bu çalışmayı daha sonra diğer kulüplerin de takip ettiğini belirterek, günümüzdeki gelinen noktayı şöyle değerlendirdi:
"Takım doktorluğu şimdi zorunluluktur. Ancak altyapı takımları, genç yaş takımları için Türkiye'de standartlar çok yüksek değil. Ülkemizde hekimi olmayan genç takımlar var. Türkiye şu anda tıp alanında, spor yaralanmaları, ortopedik yaralanmalar ve tedavi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri durumunda. Her yıl binlerce kişi yurt dışından, Avrupa ülkelerinden tedaviye geliyor. Bana İngiltere'den ameliyata gelen hastalar var. Türkiye bu konuda çok ileride. Ancak spor kulüplerindeki sağlık organizasyonlarının standartları yetersiz, bunu hep birlikte geliştireceğiz."
"Bu merkezlerin kulüpler için zorunluluk olması gerekir"
Baykan, bir örnek teşkil edecek Fenerbahçe Sporcu Sağlık Merkezi'nin, bütün kulüpler için zorunluluk olması gerektiğini ifade etti.
Bünyesinde çok sayıda sporcuyu barındıran kulüplerde hayati tehlikeler oluşturabilecek kazalar ve sağlık sorunları ortaya çıkabildiğini vurgulayan Baykan, "Bu çok ciddi bir ihtiyaç. Her şeyden önce binlerce sporcunun sabahtan akşama aktivite yaptığı yerde, bırakın normal spor yaralanmalarını, çok ciddi hayati tehlikeler oluşturabilecek kazalar ve sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu tesisler aslında bütün kulüpler için bir zorunluluk olması gerekiyor. Belki standartları bu kadar yüksek olmayabilir, her kulübün imkanı olmayabilir ama kulüplerin asgari standartta mutlaka hem donanımları hem organizasyonları, hekimleri bulunması gerekiyor" diye konuştu.
"UEFA ve FIFA'nin yaptırımlarına hazırız"
Baykan, Fenerbahçe Kulübü'nün, UEFA ve FIFA'nın sağlık organizasyonları konusundaki yaptırımlarına hazır olduğunu da bildirdi.
Hayata geçirilen bu projenin aynı zamanda sarı-lacivertli kulübü önemli bir mali külfetten de kurtardığına işaret eden Baykan, "Fenerbahçe Sporcu Sağlık Merkezi'nde aşağı yukarı 1000'i aşkın sporcuya hizmet veriyoruz. Günde yaklaşık 50 sporcu tedavi oluyor. Günde 50 seanslık bir tedavi, ayda 1500 tedavi yapar. Bu rakam en ucuz hastanede nereden baksanız ayda 300 bin liranın altında değildir. Bu rakamlardan tasarruf edilmesi için en azından bu yatırımın yapılması lazım. Bu işin UEFA ve FIFA kriterleri boyutu da var. Bu kurumların zorunlu kıldığı asgari sağlık organizasyonu var. Genç takımlarda da aynı şekilde. UEFA ve FIFA bu konuda yakında yaptırımlara başlayacak, biz hazırız" şeklinde konuştu.
Şu anda kapasitelerinin dışarıya hizmet vermeye yetmediğini kaydeden Baykan, "Ama zaman içinde daha büyük bir hastane standardında bu işi geliştirirsek, bütün üyelerimize, taraftarlarımıza dileyen herkese hizmet verme şerefine ulaşabiliriz" dedi.