Zika virüsüne antikor tedavisi
Fareler üzerinde yapılan araştırma, antikor tedavisinin hem annenin kanındaki hem de doğmamış yavrusuna geçen virüs miktarını azalttığını ortaya koydu
Amerikalı bilim adamları antikor tedavisi uyguladıkları farelerde annenin kanındaki ve plasentaya geçen Zika virüsü miktarını önemli ölçüde azaltmayı başardı. Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırmada hamile farelere antikor tedavisi uygulandı. Antikor tedavisi hem daha önce Zika virüsü bulaşmış hem de tedavi sırasında bu virüsün bulaştırıldığı farelerde olumlu sonuç verdi. Tedavi sayesinde hem annenin kanındaki hem de doğmamış yavrusundaki virüs miktarı önemli ölçüde azaldı. Farelerin plasentalarının virüsten daha az zarar gördüğü ve yavrularının doğum ağırlığının tedavi görmeyenlere göre daha fazla olduğu belirlendi.
Araştırmacılar, antikor tedavisinin, hamile kadınlar için güvenli olup olmadığının tespit edilmesinin yıllar sürebileceğine işaret etti.
Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015'te Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.
Zika virüsünün hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 15 Haziran tarihli son verilerine göre, Zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 60 ülkede rastlandı. Virüs, salgın şeklinde bu ülkelerin 14'ünde 2007-2014 yıllarında görülürken, 2015 başında 46 ülkede ilk kez salgın şeklinde etkili oldu.