Şampiy10
Magazin
Gündem

Yaz ishalleri çocuklarda tehlikeli olabilir!

Uzmanlar, yaz aylarıyla beraber çocuklarda görülen ishal vakalarının arttığını belirterek önemli uyarılarda bulundu.

ABONE OL
Vatan Haber

Özel Deva Hastanesi Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Gök, yaz aylarında görülen ishallerin özellikle 2 yaştan küçük çocuklar için önemli bir sorun haline gelebildiğini belirterek, ishale kusmanın da eşlik ettiği durumlarda ise bir an önce doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ

Havuz ve deniz suyunun yutulması, gıdaların kirli suyla yıkanması ya da sıcakta bekleyip bozulan gıdalar yaz ishallerine zemin hazırlıyor. Özellikle küçük çocuklarda görülen yaz ishalleri doğru tedavi yapılmadığında ölüme bile neden olabiliyor.

SIVI KAYBI OLUP OLMADIĞI TAKİP EDİLMELİ

Dr. Alper Gök, “Yaz döneminde sıklıkla karşılaşılan yaz ishali, en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkiler. Anne sütü alan bebeklerde 6-7’den fazla, anne sütü almayan çocuklarda ise 3’den fazla sulu dışkılama, ishal olarak kabul edilmektedir.

Sık tuvalete gitme durumunda, dışkılama sulu değilse bu tablo genellikle ishal değildir. Çocuklarda ishale kusma ve ateş eşlik ediyorsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Ateşi olmayan, kusmayan, ishalli çocuklar evde tedavi edilebilir. Önemli olan çocukta sıvı kaybı olup olmadığının takip edilmesidir" dedi.

NE KADAR İDRAR YAPTIĞINA BAKILMALI

Sıvı kaybını anlayabilmek için ne yapılması gerektiğini söyleyen Alper Gök, "Çocuğun ne kadar idrar yaptığına ve idrarında bir azalma olup olmadığına bakılmalıdır. Kimi zaman yaz ishaline kusma da eşlik edebilmektedir. İshale kusma da eşlik ediyorsa çocuk yeterince beslenemediği ve sıvı alamadığı için vücudunda hızlı bir sıvı kaybı olabilir. Bu duruma mutlaka dikkat edilmesi gerekir“ şeklinde konuştu.

KOLAYCA DİĞER İNSANA GEÇEBİLİR

Çocuklar ve yetişkinlerin tuvalete gittikten hemen sonra ellerini doğru bir şekilde yıkaması gerektiğini belirten Alper Gök, “İshal mikrobu, insandan insana özellikle de bir çocuktan diğerine kolaylıkla bulaşabilir. Genellikle, tuvalet temizliğini tam olarak öğrenememiş küçük çocuklar arasında hızla yayılabilir.

İshal olan çocuk emzirme dönemindeyse mutlaka anne sütü almalıdır. Anne sütü, ishalden koruyan önemli bir besin kaynağıdır. Anne sütü alan bebekler daha çabuk iyileşmektedir.

Eğer çocuk 6 aydan büyük ise ishal durumlarında ev yoğurdu, patates püresi, pirinç lapası ve muz püresi verilebilir. İshal döneminde çocuklara yağlı ve şekerli besinler verilmemelidir. Çocuklarda yaşanan ishal durumlarında doktor onayı olmadan kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır“ dedi.

İSHALDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

-Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli

-Anne sütü almayan bebeklere mama biberonla değil kaşıkla verilmeli

-Bütün yiyecekler hemen yedirilmeli

-bayat-bekletilmiş yemek verilmemeli

-Sebze ve meyveler yenmeden önce temiz su ile iyice yıkanmalı

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.