Şampiy10
Magazin
Gündem

Türkiye'de ilk kez yapıldı!

Isparta’da doğuştan vajinası olmayan 24 yaşındaki hastaya, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde kalın bağırsağından vajina yapıldı

ABONE OL
DHA

SDÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Güney ile Jinekolojik Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evrim Erdemoğlu, yaklaşık 2 hafta önce, doğuştan adet görmeyen, vajinası ve rahmi bulunmayan evli hastanın kalın bağırsağından 10 santimetrelik bir parça alarak, fonksiyonel vajina ameliyatını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mehmet Güney, ameliyatın bir vajina oluşturma operasyonu olduğunu belirterek, "Hastamız genç ve evli bir kadın. Doğuştan adet görmeme ve vajina olmaması şikayetiyle başvurdu. Laporoskopik cerrahi (kapalı ameliyat) ile karın boşluğuna 10 milimetrelik bir delik ve 5 milimetrelik ikinci delik açarak, hastanın kendi kalın bağırsağından vajina dokusu oluşturduk. Hastamızı ameliyattan sonra ikinci gün evine gönderdik. Şu an fonksiyonel bir vajinal dokuya sahip. Türkiye’de ilk kez yapılan bir ameliyat. Dünyada da sayılı oranda yapılıyor" diye konuştu.

HİÇBİR ŞİKAYETİ BULUNMUYOR

Hastanın ameliyat sonrası takiplerinde fonksiyonel vajina dokusuna sahip olduğunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Güney, "Hastamızın hiç bir şikayeti bulunmamaktadır. Sosyal ve evlilik hayatına devam etmektedir" dedi.

Doç. Dr. Evrim Erdemoğlu ise bu ameliyatı kapalı yöntemle gerçekleştirdiklerini belirterek, "Dünyada sayılı merkezde ve az oranda yapılıyor. Eskiden beri cilt veya ince bağırsak kullanılarak yapılan klasik ameliyat tipleri var. Bunlarda yapılan hazne bir süre sonra fonksiyonlarını yitiriyor. Darlıklar ve hastalarda ağrı meydana geliyor. Kullandığımız yöntem bu açıdan avantajlıdır" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.