Şampiy10
Magazin
Gündem

Sofralardaki büyük tehlike

Türkiye'de kullanılan bu ürün kanserin de habercisi...

ABONE OL
Vatan Haber

Gıdaların raf ömrünü uzatmak, rengini cazip kılmak ve tadını değiştirmek için kullanılan ve ürün etiketlerine ‘E’ koduyla yansıyan katkı maddelerinin bir kısmı sağlığı tehdit ediyor. Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, tuz üretiminde kullanılan E536(Potasyum Ferrosiyanit) kodlu katkı maddesinin kandaki oksijen oranını düşürdüğü için ABD’de yasaklandığını ancak Türkiye’de ise kullanımın serbest olduğunu söyledi. Zehirli bir etkiye sahip olduğunu belirten Özer, “Bu maddenin iç kanama, alerjik reaksiyon hatta beyin kanamalarına bile yol açtığı biliniyor. Özellikle bebekler ve çocuklar için tehlike çok daha büyük” uyarısında bulundu.

Zararlı olduğu belirtilen bir diğer katkı maddesi ise ‘umami’ ve ‘beşinci tat’ olarak da bilinen ‘Çin tuzu’. E621 MGS (Mono Sodyum Glutamat) kodlu bu madde lezzet zenginleştirici olarak kullanılıyor ve bağımlılığa neden oluyor. Hazır çorba, cips, sucuk gibi hemen hemen her türlü gıda maddesinde kullanılan ‘Çin tuzu’nun, kanser, kalp çarpıntısı, migren ve hiperaktiviteye neden olduğu, aşırı iştah nedeniyle de obeziteyi tetiklediği belirtiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde kullanımı yasaklanan veya sınırlandırılan ‘Çin tuzu’nun, Türkiye’deki kullanımına ilişkin bir kısıtlamanın olmaması uzmanlarca eleştiriliyor.

ÇOCUKLAR VE HAMİLELER İÇİN DAHA TEHLİKELİ

MSG’nin alkole eş değer bağımlılık yaptığını savunan Prof. Dr. Kenan Demirkol, “Türkiye’de gıda katkı maddelerini kullanan 500 bin işyeri var fakat denetlenen 400 bin işyeri. Denetleme aşamasında da çok büyük açığımız var” dedi. Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Sedat Kuru da ‘Çin tuzu’nun kullanımına ilişkin bir kısıtlama olmadığını söyledi. Kuru, “Katkı maddelerine yönelik denetimler yeterli değil. Özellikle çocuk ve hamileler için koruyucunun olup olmadığı belirtilmesi gerekiyor” dedi.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.