Şampiy10
Magazin
Gündem

SMA hastalarına gen tedavisi umudu!

ABD'de 6 aydan küçük SMA hastası bebeklerde uygulanan "gen tedavisi", yeni yılda Türkiye'de de uygulanmaya başlayacak. Nörolog Prof. Topaloğlu, “Bazı vakaların videolarını gördüm ve son derece başarılı" dedi.

ABONE OL
AA

Amerika’da 6 aydan küçük Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastası bebeklerde uygulanan ve olumlu sonuçlar veren "gen tedavisi" yeni yılda Türkiye'de de uygulanacak.

ABD'de uygulandığı merkezde olumlu sonuçlar veren gen tedavisi hakkında konuşan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Topaloğlu, SMA hastaları için yeni tedavi yöntemlerinin uygulanmaya başladığını, gen tedavisinin de bu seçenekler arasında yer aldığını söyledi.

Gen tedavisinin ABD'de 10 hastada uygulandığını ve oldukça olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Topaloğlu, gen tedavisinin Hacettepe Üniversitesinde uygulanması için girişimde bulunduklarını ifade ederek, "Yeni yılda Avrupa'da Londra ve Paris gibi belli merkezlerde yapılacak. Hacettepe Üniversitesinde de uygulanması için başvurumuzu yaptık" dedi.

"SMA TİP 1 VE 6 AYDAN KÜÇÜK BEBEKLERDE UYGULANACAK"

Bu tedavinin özellikle 6 aydan küçük bebeklerde uygulandığını anlatan Topaloğlu, şunları söyledi:

"Hastayı servise yatırıyoruz. Serum şeklinde damardan bir ilaç veriliyor, hasta ertesi gün taburcu oluyor. Bu ay lisansımız çıkacak. Uygulanan bazı vakaların videolarını gördüm ve son derece başarılı. Bunların belli prensipler çerçevesinde aynı anda uluslararası yapılması lazım. Batı'daki merkezlerde Londra, Paris ve Roma'da başladığı anda Ankara'da başlayacak ve aynı anda yapılacak. Hastalar da aynı anda izlenecek. Uluslararası çalışma prensibi de böyledir. Hep aynı anda yapılır ve birlikte yürütülür."

Bu alanda çok büyük bir hareketlilik olduğunu belirten Topaloğlu, “Eskiden tedavi için pek seçenek bulunmuyordu. Gelinen noktada birçok tedaviden bahsetmek mümkün oldu" diye konuştu.

KİME UYGULANACAĞI NASIL BELİRLENİYOR?

Nöroloji uzmanları arasında ortak bir iletişim sistemi olduğunu dile getiren Topaloğlu, şunları kaydetti:

"Kime uygulanacağına ben karar vermiyorum, hep birlikte karar veriyoruz. O anda kim 3 aylık, kim 4 aylıksa belki de tedavi edeceğimiz bebek Aralık'ta doğacak. O anda en sıcak tedaviye uygun, solunum cihazında olmayan, gen durumu iyi, akciğer enfeksiyonu geçirmemiş kim varsa o anda belli oluyor. Belli bir liste oluşturmuyoruz, çünkü çok küçük vakalar. Tüm Avrupa'da 30 hasta deniliyor."

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.