Şampiy10
Magazin
Gündem

Sedef hastalarında kalp ve damar hastalıkları daha sık görülüyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Akyol, sedef hastalarında kalp ve damar sisteminde bazı hastalıkların sık görüldüğünü belirtti.

ABONE OL
AA

Akyol, yaptığı yazılı açıklamada, sedef hastalığının (psoriasis) kronik seyirli olduğunu, en fazla bilinen tipinin "psoriasis vulgaris" adını taşıdığını ifade etti.

Sedefin derinin her tarafında, bilhassa diz dirsek başta olmak kaydıyla kırmızı renkte kızıllıkların üzerinde sedefi beyaz renkte pullanmaların görüldüğü bir hastalık olduğunu aktaran Akyol, şunları kaydetti:

"Tüm vücudun kırmızılıkla kaplandığı, üzerinde bazen pullanmaların görüldüğü ya da tüm vücudun püskül diye adlandırdığımız cerahatli lezyonlarla kaplandığı forumlarda da görülebilir. Sedef hastalığı deriye sınırlı bir hastalık olarak algılanmasına rağmen aslında eklemleri de tutan bir formun olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu hastaların önemli bir kısmı, doğrudan dermatolojiye değil, eklem bulguları sebebiyle başka kliniklere de yönlendiriliyor."

Akyol, sedefin bazı hastalıklara da neden olduğunu vurgulayarak "Sedef hastası olmayan insanlarla karşılaştırıldığında sedef hastalarında kalp ve damar sisteminde de birtakım hastalıkların sıkça görüldüğünü biliyoruz. Yine benzer şekilde bağırsaklarda bir ülseratif kolit ya crohn hastalığının da sedef hastalarında sık görüldüğünü biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sedef hastalığının sebebinin çok açık olmamakla birlikte birtakım genetik ve çevresel faktörlerin etken olduğuna dikkati çeken Akyol, her yaşta görülebileceğini ama genelde orta yaşlarda rastlandığını belirtti.

Akyol, hastalığın tedavisinde kremler, merhemler ve losyonların yanı sıra fototerapi ya da ışık tedavisi diye adlandırılan yöntemin de kullanıldığını ekledi.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.