Şampiy10
Magazin
Gündem

Sahur sonrası uykuya dikkat!

.

ABONE OL
AA

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, ramazan ayında erken yatıp yeterli uykuyu almanın ve sahurdan sonra uyumamanın daha sağlıklı olduğunu bildirdi.

Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda yaşanan uyku yetersizliğinin bağışıklık sistemini etkilediğini söyledi.

Huzurlu bir ramazan ayı geçirmek için iyi beslenmenin yanında uyku düzeninin de çok iyi ayarlanması gerektiğini anlatan Aksu, ramazanın insan metabolizmasını çok etkileyen bir dönem olduğunu vurguladı.

Oruç tutanların uyku ve beslenme düzenlerine dikkat etmemeleri durumunda kritik sonuçların ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Aksu, şunları kaydetti:

"Bu olumsuzlukları engellemenin en güzel yolu ramazan süresince uykunun bölünmemesini sağlamak. Akşam erken yatarak yeterli uykuyu alıp sahurdan sonra uyumamak daha sağlıklı. Sahurun ardından dolu mideyle hemen uykuya dalınması metabolizma ve organizmada sıkıntılara yol açar. Böyle bir uykunun organizmaya bir yararı olmaz. Uykuya dalmak çok daha güçtür. Uykumuz tek ve bütün olsun. Uykumuzu alalım ama bunu ikiye bölmeyelim. Gün içinde kendimizi daha iyi hissedebilmemiz için bu gerekli."

Uyku yoksunluğu sinir ve dikkatsizliğe yol açıyor

Yaşanan uyku yoksunluğunun bağışıklık sistemini bozup, belli fonksiyonların işlevini yitirmesine sebep olabileceğini anlatan Aksu, şöyle konuştu:

"Oruç tutan kişiler, akşama doğru hissedilen yorgunluk, sinirlilik, dikkatsizlik ve unutkanlığın uyku bozukluğu sonucu olduğunu akılda tutup, mümkünse kısa sürelerle vücudunu ve zihnini dinlendirmeye çalışmalıdırlar. Gün içerisinde uygun olursa çok da aşırıya kaçmadan öğlen vakti 1 saatlik uyku olabilir ama bunu da çok önermiyoruz. Bu uyku akşam daha geç yatmanıza da neden olabiliyor."

Sağlıklı yaşamın her dönemde yeterli ve düzenli uykudan geçtiğini belirten Aksu, ramazanda sağlıklı yaşam için insanın görevlerini yerini getirmesi, uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.