Şampiy10
Magazin
Gündem

Sağlık Bakanlığı harekete geçti! Din görevlileri de bulunacak

Sağlık Bakanlığı’ndan çok önemli adım. Yönetmelik yayımlandı. Kamu ve özel sağlık kurumları, üniversiteler, valilikler, kaymakamlıklar ve bakanlıkça yetkilendirilen vakıflar bağımlılıkla mücadele kurumları açabilecekler...

ABONE OL
Vatan Haber

Sağlık Bakanlığı’nca yayımlanan yönetmelik kapsamında, bağımlılıkla mücadelede yeni bir aşamaya geçilecek. Sağlık Bakanlığı’nın “Bağımlılık Danışma, Arındırma ve Rehabilitasyon Merkezleri Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, üniversiteler, valilikler, kaymakamlıklar, ve bakanlıkça yetkilendirilmiş vakıflar tarafından danışma, arındırma ve rehabilitasyon merkezleri açılacak.

Bunun yanında Sağlık Bakanlığı tarafından bağımlılık alanında çalışmalar yapmak ve görüş vermek üzere Bağımlılık Bilim Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, Halk Sağlığı Genel Müdürü veya görevlendireceği bir yardımcısının başkanlığında 11 üyeden oluşacak ve iki yıl süre için bakanlıkça görevlendirilecek. Komisyon, bağımlılıkla ilgili güncel gelişmeleri izleyerek ulusal stratejiler konusunda görüş bildirecek. Bağımlılık tedavi usulleri ile ilgili tanı ve tedavi protokollerinin oluşturulması, gerektiğinde güncellenmesi konusunda ve merkezlerde uygulanacak tedavi programlarının bilimsel gerçekliği ve kanıta dayalı olup olmadığı hakkında görüş verecek.

Danışma ve arındırma merkezleri, sağlık tesisi binası içerisinde veya müstakil olarak bu işe ayrılmış binalarda kurulacak. Merkez açmak isteyen kurum ve kuruluşlar bakanlıktan ön izin alacak. Ön izin verilenler, istenilen belgeler ve beyan formu ile birlikte ruhsat ya da faaliyet izin belgesi almak için altı ay içerisinde il sağlık müdürlüğüne başvuracak. Rehabilitasyon merkezlerinde görev yapacak ilgili uzman tabip, en fazla dört ayrı ayakta ve yataklı rehabilitasyon merkezinde görev yapabilecek.

Din görevlisi de çalışacak

Merkezlerde tabip, hemşire, çocuk gelişimci, psikolojik danışman ve rehberlik uzmanı, din görevlisi ve sosyolog çalışabilecek. Arındırma merkezlerinde el sanatları öğretmeni, ergoterapist, ergoterapi teknikeri, spor eğitmeni, ve din görevlisi görev yapabilecek. Merkezlerde; çocuk-ergen servisi yetişkin servisinden farklı katta, mümkünse farklı bir binada bulunacak. Danışma ve ayakta arındırma merkezlerinde internet, teknoloji ve kumar bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıklara yönelik de hizmet verilecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce madde bağımlılığı tedavisi yapmakta olan merkezler, arındırma merkezi olarak görevlerine devam edecek. Ancak en geç 5 yıl içinde bu yönetmeliğe uyum sağlayacak. 29 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği” de yürürlükten kaldırıldı.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.