Şampiy10
Magazin
Gündem

Sağlık ayaktan başlar

Bütün yükümüzü taşıyan ayaklar vücudumuzdaki en önemli organlardan biri. Kaygımız estetik olduğu kadar işlevsel de olmalı. Çünkü ayak sağlığı yaşam kalitenizi etkiler. İşte öneriler...

ABONE OL
Vatan Haber

Tüm gün vücudumuzun ağırlığını taşıyan ayaklarınıza gerekli bakım birinci şart. Çatlaksız, nasırsız, yumuşak ayaklara sahip olmak için özellikle yaz aylarında terleyen ayaklarımıza çok iyi bakmalıyız.

Günlük ayak bakımı nasıl olmalı?

Ayaklarınıza her gün düzenli olarak bakım yapmak ayak hastalıklarından da sizi korur. Bunun için evden çıkmadan ve eve geldiğinizde ayaklarınıza özel bakım kremleri sürebilirsiniz. Yoğun ayak nemlendirici bakım kremleri ayaklarınızın rahatlamasına yardımcı olur. Fakat bu kremleri kullanırken parmak aralarına bulaştırmamaya dikkat edin. Çünkü nemli ve ıslak bölgelerde mantar oluşabilir. Ayaklarınıza pudra kullanarak terlemesini önleyebilirsiniz. Ayrıca bu yaz mevsiminde dışarı çıkarken mutlaka ayaklarınıza da güneş koruyucu sürmelisiniz. Aksi halde sadece ayaklarınız bronzlaşabilir...

Tırnak batığı nasıl engellenir?

Hem ayak bakımı hem de temizliği açısından tırnaklarınızı kısa kesmeyi ya da fazla uzatmamayı deneyin. Pekçok uzman tırnak üstü törpüsü kullanmanız gerektiğini konusunda hemfikir. Tırnak batığını önlemek için düzenli olarak pedikür yaptırabilirsiniz. Pedikür sırasında ayak bakımı yapılması, tırnak batması olayını azaltırken; ayakların yumuşak görünmesine de katkı sağlayabilir.

10 önemli madde!

1) Geceleri yatağa ayaklarınızı yıkamadan gitmeyin. Eğer dış deriyi kirli bırakırsanız, tahriş olabilir ve enfeksiyon kapabilir. Ayaklarınızı her gece su ve sabunla yıkayın.

2) Ayaklarınızı yıkadıktan sonra mutlaka iyice kurulayın ve bir ayak bakım kremiyle nemlendirin. (Bunun için normal vücut losyonu kullanmayın)

3) Sertleşmiş deriyi ve nasırları ponza taşı ya da ayak keçesi ile düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin.

4) Ayak tırnaklarınızı her zaman düz kesmeye çalışın, el tırnaklarında yaptığınız gibi kenarlara doğru açı yapmayın. Bu ayak tırnağının içeride büyümesine neden olabilir.

5) Ayakkabı alışverişinizi mutlaka akşam üstü saatlerinde yapın. Ayaklar gün boyunca şişer, o saatlerde en büyük haline gelir. Böylece aldığınız ayakkabının sizi rahat ettireceğinden emin olabilirsiniz.

6) Eğer iş yerinde topuklu ayakkabı giymek zorunda olanlardansanız, işe gidene kadar ve işten çıktıktan sonra yanınıza rahat bir yedek ayakkabı almalısınız. Topuklu ayakkabılarınızı sadece ofiste giyebilirsiniz. Aynı zamanda topuk boyunuzu da her gün aynı tutmayıp düşük, yüksek ve orta boy topuklarla sık sık değiştirmelisiniz.

7) Ayakkabı konusunda akıllı hareket edin. Yüksek topukları ve özel tasarımları sadece özel gecelerde giyin ve özellikle iş yerinde her zaman doğru ayakkabıyı girin. (Yani dağa tırmanırken sandalet giymeye kalkmayın)

8) Çoraplarınızı her gün değiştirin.

9) Flip flop’ları spor salonu duşlarında, havuz kenarında ve otel banyolarında girmelisiniz.

10) Yine flip flop ve sandalet türü yazın rahat hissettiren çeşitleri sürekli giymeyin. Çok fazla girdiğinizde ayağınızı ağrıtır, topuklu ayakkabıda ise ortopediye önem verin.

Ortopedik ayakkabı olmazsa olmaz

Medicakpark Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Rabia Cerrah Karanfil, ayakkabılar için de velileri uyarıyor: “Ayaklar vücudun ağırlık merkezi olduğu için çocuklarda ayak sağlığına da dikkat edilmesi gerekiyor. Ayaklarımız vücudun önemli ağırlığını taşımakta, uygun olmayan ayakkabılar ayak sağlığını bozduğu için diz, kol hatta bel problemlerini tetikliyor. Ayakkabınız esnek, yumuşak olmalı, ayak hareketini kısıtlayan malzemeden olmamalı. Ayağınıza uygun olmalı ve tam korumalıdır. Ayakkabının ön kısmı geniş, yuvarlak olmalı, ayakkabı arkası güçlü, nispeten hareketsiz olmalı, bağ ve yapışkanlı kısımlar bağlandığında topuğu ayakkabının arka kısmına sağlam şekilde yerleştirmeli. Plastik sentetik malzemeler yerine deri ve kanvas malzemeler tercih etmelisiniz. Sıcak ve terlemeye karşı ayakkabının iç yüzeyi emici malzemeden yapılmalı. Tabanın iç kısmında ise ayakkabının destekleyici hafif bir yükseltisi olmalı.’’

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.