Şampiy10
Magazin
Gündem

Ramazan biterken beslenmenizi dengeleyin

.

ABONE OL
Vatan Haber

Ramazan ayı boyunca günde iki öğün beslenme sistemine geçen bünyelerin normal yeme alışkanlığına geçişleri çok da kolay olmamakta… Yaşanılan psikolojik rahatlama ile ortaya çıkan dengesiz beslenme, aşırı yüklenme ya da normal beslenme sürecine dönememe gibi sorunlar daha hızlı kilo alma, aşırı kilo kaybetme, hazımsızlık, iştahsızlık, mide ve bağırsak sorunları gibi daha birçok rahatsızlıkları ortaya çıkarmakta. İş adamı, Gastronomi Uzmanı Serdar Uşaklı, Ramazan ayı sonrası yaşanılacak olumsuzlukların önüne geçmek adına nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda tavsiyeler verdi.

İşin Püf Noktası: “Hafif Beslenmek” Ramazan ayı sonrası yaşanılacak olumsuzlukların önüne geçmenin en önemli püf noktası “Hafif beslenmek” diyen Serdar Uşaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın, bayramda ve sonrasındaki günlerde eski haline dönebilmesi için özenli bir yeme alışkanlığı yaratmak gerekiyor. Bunu yapabilmek için de öğün atlamadan ve hafif bir şekilde beslenmek şart. Kesinlikle kahvaltı atlanmamalı, gün içerisinde de rahatsızlık verecek yiyeceklerden kaçınılmalı. Ara öğünlerde tüketilecek kabuklu meyveler sadece vitamin eksikliği sorununa çare olmaz aynı zamanda bağırsakların daha iyi bir şekilde çalışmasını sağlar.” Sıvı Tüketimi Önemli! Akşam yemeklerinde kızartmalardan ve aşırı yağlı yemeklerden kaçınılması; tercihen haşlama ve sebze ağırlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Uşaklı, beslenmede atlanılmaması gereken en önemli şeylerden biri de sıvı tüketimidir, bir kişi günlük en az 2, 2,5 lt sıvı tüketmelidir, dedi.

Bin Derde Deva: “Cevşen Şerbeti” Gastronomi Uzmanı Serdar Uşaklı, su tüketimi ile sorunu olan ya da destek sıvılara ihtiyacı olanlara ise tarifi kendisine, reçetesi ödüllü Şef Kemal Kabadayı’ya ait Cevşen şerbetini tavsiye ediyor. Uşaklı, Etna Steak’in Ramazan ayı boyunca ön plana çıkan ve cevizin özünden, cevizin suyu kaynatılarak elde edilerek hazırlanan, Kakule, aspin, tarçın, gojun, zara balı, safran, karanfil ve zerdeçal gibi şifalı bitki ve baharatlar kullanılarak hazırlanan Cevşen şerbetinin düzenli kullanıldığında ortaya çıkacak faydalarını ise şöyle sıraladı: “Enerji sağlar, su kaybı, mide rahatsızlıklarının önüne geçer, tansiyonu dengeler, hücreleri korur, anne sütünü artırır. Antioksidan etkisi gösterir, psikolojik olarak rahatlama sağlar, sindirimi kolaylaştırır, cildi besler ve yorgunluğa ve ağrılara iyi gelir. Hafıza güçlendirici özelliği ile öğrencilerin derslerine odaklanmasına, halsizlik ve yorgunluk gibi şikâyetlerine olumlu fayda sağlar.” Serdar Uşaklı bütün bunların yanı sıra Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun da tavsiye ettiği gibi; bisiklet sürme, merdiven çıkma, yürüyüş yapma gibi günlük hayattaki fiziksel aktivitelere de önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.