Plastik ürünlerde büyük tehlike!
TÜBİTAK desteğiyle yapılan araştırmada ortaya çıktı
Prof. Şana Sungur ve ekibi, TÜBİTAK desteğiyle yaptıkları araştırmada, plastik kap ve gıda ambalajlarında kullanılan ftalatların, obeziteyi büyük oranda artırdığını ortaya çıkardı.
HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Şana Sungur ve ekibi TÜBİTAK desteğiyle yaptıkları araştırmada plastik maddelerde kullanılan ftalat maddesinin obeziteyi tetiklediğini ortaya çıkarttı. Prof. Dr. Şana Sungur ve ekibinin, TÜBİTAK desteğiyle çalıştıkları ’Plastik Ambalajlardan Sıvı Gıdalara Geçen Ftalatların Belirlenmesi, Obezite ve Derecesi ile İlişkisinin İncelenmesi’ konulu projesini tamamladı. Araştırma sonucu, plastiğe yumuşaklık katması için kullanılan ftalatın obeziteyi etkilediğinin saptandığı bildirildi.
17-62 yaş arası 250 kişide inceleme yaptıklarını kaydeden Sungur, “Plastik şişelerden sıvı gıdalara (maden suyu, limonata, gazoz, kola, zeytinyağı) geçen ftalat miktarlarının belirlenmesi için farklı cinsiyetteki kişilerin kan ve idrarlarındaki ftalat oranlarını ölçtük. Ölçüm sonu kişilerde ortak gördüğümüz nokta kan ve idrarda bulduğumuz ftalat oranıyla obezite arasında doğru orantı olduğu. Yani ftalatın yüksek olduğu kişilerde obezite olduğunu gördük” dedi
Zeytinyağına dikkat
Sungur, “İncelenen tüm içeceklerdeki ftalat miktarı, limitlerin altında çıktı. Zeytinyağında ise limitlerin çok üzerinde. Bu nedenle zeytinyağını cam şişelere koymak daha sağlıklı” dedi.
FTALAT NEDİR?
Ftalik asidin monohidrik alkoller ile yaptığı diesterlere ftalatlar deniliyor. Kanserojen olan ftalatlar genellikle plastiklerin esnekliğini artırmak için kullanılıyor. Ftalatlar; vinil ve plastik kaplarda, gıda ambalajlarında, ev eşyalarında, sabun, losyon gibi birçok ürününde kullanılıyor. En çok bilinen ftalat DEHP [di(2etilheksil)] ftalatın insanda kansere yol açtaığı Uluslararası Kanser Araştıma Ajansı’nca da kabul edildi.