Şampiy10
Magazin
Gündem

Öğleden sonra ameliyat olmak daha mı iyi?

Fransalı bilim insanları, öğleden sonra yapılan kalp ameliyatlarının sabah yapılanlara göre daha başarılı olduğunu, çünkü biyolojik saate göre işleyen bir mekanizmanın kalbi yetersiz oksijenlenmeden koruduğunu söyledi.

ABONE OL
Vatan Haber

Lille Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. David Montaigne ve ekibi, aort kalp kapakçığı replasman ameliyatı sonrasındaki kardiyovasküler olayları gözlemleyerek kalp ameliyatları için en uygun biyolojik saati ortaya çıkardı.

Medimagazin'de yer alan habere göre, Lancet’de “Daytime variation of perioperative myocardial injury in cardiac surgery and its prevention by Rev-Erbα antagonism: a single-centre propensity-matched cohort study and a randomised study” başlığıyla yayımlanan çalışmada, aort kapak replasman ameliyatı geçiren 596 hastanın 296’sı sabah 09:00’da, 296’sı öğleden sonra 15.00’da operasyon gördü. Hastalar 500 günlük süre ile büyük kardiyak olaylar açısından gözlemlendi. Çalışmaya göre, sabah yerine öğleden sonra kalp kapakçığı ameliyatı olan 88 hastadaki troponin düzeyleri, ameliyat sonrası önemli oranda düşük bulundu.

KALBİ KORUYAN BİYOLOJİK SAAT MEKANİZMASI

Kalp ameliyatlarında sabah ve öğleden sonra oluşan farkın, nükleer reseptör Rev-Erbα’dan kaynaklandığını aktaran araştırmacılar, Rev-Erbα seviyesinin sabahları yükselmesiyle gen ifadesinde değişikliklere yol açtığı ve öğleden sonra bu genlerin üretmiş olduğu hedef proteinlerle oksijen yetersizliğine toleransın arttığı ve kalbin korunduğu söylendi.

SABAH SAATLERİNDE AMELİYAT OLMAK SAKINCALI MI?

Araştırmacılar, bu çalışmanın insanlara “sabah vakti ameliyat olmamalıyım” diye bir fikir vermemesini ama riskli olan hastalar için ameliyatların öğleden sonra gerçekleştirilmesinin daha iyi olacağını vurguladı. Ayrıca, ekip Rev-Erbα mekanizmasının farmakolojik bir strateji olarak kullanılabileceğini aktardı.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.