Nöralterapi hangi hastalıklarda uygulanıyor?
1920’li yıllardan bu yana Almanya’da ortaya çıkan ve doktorlar tarafından yaygın olarak kullanılan bir yöntem olan Nöralterapi, son yıllarda Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşıyor.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali Elmacıoğlu, Nöralterapi'nin ağrı ve hastalığın altta yatan nedenini başarılı bir şekilde tespit etmek ve güvenli bir şekilde tedavi etmek için kullanılan etkin bir yöntem olduğunu belirterek, Nöralterapinin hangi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlattı.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali Elmacıoğlu'nun açıklamaları şöyle:
Nöralterapi lokal anestezik ilaçların bedenin nöroanatomik bağlantıları kullanılarak yapılan bir düzenleme tedavisidir. Aynı zamanda hem tanı koydurucu, hem de tedavi amaçlı uygulanmaktadır.Nöralterapi, otonom sinir sistemine bağlı olan hücreleri, organ sistemlerini ve dokuları düzenleyerek etkin olarak çalışmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Uygulandığı bölgede ve bu bölge ile ilgili olan doku ve organ sistemlerinde kan akımını ve oksijen geçişini arttırır, hastanın ağrı şikayetlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olarak hasarlı dokunun iyileşmesini kolaylaştırır.Uygulamada kullanılan lokal anestezik ilaçların ağrı giderici, antibakteriyel, antiviral, antiinflamatuar özellikleri ile; hücre düzeyinden başlayıp, organ sistemleri ve tüm bedene yönelik iyileştirici, olumlu etkiler ortaya çıkar.
Bu etki vücudu ağ gibi saran otonom sinir sistemi aracılığıyla saniyeler içinde hem problemlibölgede hem de uzaktaki bir refleks alanındaki organ ve sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlaması ile kalıcı bir iyileşmenin ilk adımlarını oluşturur.
NASIL UYGULANIR?
Nöralterapi, yüzeysel injeksiyon, derin injeksiyon ve bozucu alan tedavisi olarak kullanılmaktadır. Yapılacak olan injeksiyonlar için lokal anestezikler kullanılmaktadır. Uygulanan lokal anestezikler problemli olan bölgededüzenlemeler yapar ve zararlı maddeleri uzaklaştırır. Böylecehastalık oluşturan dokulardakikan akımı ve oksijen geçişi artar, aynı zamanda ağrı sinyalleri azalarak hastada rahatlama sağlanır. Bu ilaçların etki süresi 20 dk olmasına rağmen vücutta sağladığı iyileşme süreci günlerle ifade edilecek kadar uzundur.
Nöralterapide özellikli yerlere uygulanan lokal anestezik enjeksiyonu ile vücutta 3 tane dolaşım düzenlenmiş olur; Kan dolaşımı, lenf dolaşımı ve sinirsel ileti. Bir dokunun kan dolaşımı artınca o doku beslenir; lenf dolaşım artınca doku zararlı maddelerden temizlenir ve sinir iletisi artan, düzenlenen doku ise daha düzenli çalışır. Dolasıyla, beslenen temizlenen ve düzenli komut alan dokunun kendini iyileştirme kapasitesi artar.
Her ne kadar farkında olmasak da hastalıklar ortaya çıkmadan önce vücudumuzda birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerin Nöralterapi yaklaşımı ile detaylı sorgulanarakbelirlenmesi ve kişiye özel analiz-muayene yöntemleri kullanılarakbağlantılar kurulmasısonucu,hastalara hem koruyucu hekimlikte hem de tedavide önemli katkı sağlanmaktadır.
NÖRALTERAPİ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?
Migren ve baş ağrılarında,
Bel, Boyun fıtığı ve sırt ağrıları
Kalça ve Diz Ağrısı
Kronik yorgunluk,
Kas kökenli her türlü ağrı tedavisinde,
Ameliyat sonrası geçmeyen ağrı tedavilerinde,
Zona ağrısı (Akut ve Kronik Herpetik Nevralji)
Adet düzensizlikleri ve Şiddetli Adet Sancıları,
Kronik sinüzit,
Vertigo,
Yüz felci,
Dolaşım bozukluğuna bağlı problemler,
Alerjik kökenli hastalıklarda,
Depresyon ve panik atak gibi ruhsal hastalıklarda destek tedavisi olarak,
Çağımızın hastalığı Kronik Yorgunluk Sendromunda,
Vücudun toksinlerden arındırılmasında Nöralterapi uygulanmaktadır.
NÖRALTERAPİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Nöralterapi, hekim olanların ciddibir eğitim sürecini gerektiren (2 yıllık Türkiye ve Almanya’da tamamlanan eğitim sonrası yapılan 3 aşamalı sınavda başarı şartı gerekmektedir), İsviçre Almanya, Avusturya, İspanya ve Güney Amerika’da birçok ülkede Üniversite düzeyinde kliniklere sahip olan bir bilim dalıdır.
Nöralterapiyeterli ve uygun eğitim sürecini tamamlayan hekimler için kolay uygulanabilen ve yan etkisi olmayan bir işlemdir. Seansların uygulama sıklığı ve süresi kişiden kişiye ve hastalığa bağlı olarak değişmektedir. Yapılan uygulamaya alınan yanıtlara göre tedavi şekli ve süresi kişiye özel olarak belirlenmektedir.