Şampiy10
Magazin
Gündem

Menenjit aşısı ne zaman yapılır? Menenjit aşısı hakkında bilmeniz gerekenler

Menenjit, enfeksiyonun beyni ve omuriliği çevreleyen zarların şişmesine yol açtığı ciddi bir durumdur. Beyni çevreleyen zarın iltihaplanması olarak bilinen menenjit her yaştan çocuğu ve yetişkini etkileyen hastalıkların başında geliyor. Çocuğunuzu menenjit ve komplikasyonlarından korumanın en iyi yolu aşı olmaktır. Peki, Menenjit aşısı ne zaman yapılır? Menenjit belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte menenjit aşısı ile ilgili bilmeniz gerekenler...

ABONE OL
Vatan Haber

Menenjit adı verilen beyin zarı iltihaplanması 1 aylık bebekler ile 5 yaşındaki çocuklar başta olmak üzere her yaştan çocuk ve yetişkini etkileyen bir hastalıktır. Bakteriyel menenjit ciddi komplikasyonlara ve bazı durumlarda ölüme bile neden olabilir. Menenjit hastalığından korunmanın en iyi yolu çocuğunuzun Menenjit aşısını doğru zamanda almasını sağlamaktır. Peki, Menenjit aşısı ne zaman yapılır? Menenjit belirtileri nedir, tedavi yöntemleri nelerdir? İşte menenjit aşıları, menenjit belirtileri ve tedavi yöntemleri...

MENENJİT BELİRTİLERİ

Meningokok, menenjit ve meningokoksemiye neden olan bir bakteri. Kan dolaşımına girerek çoğalır ve hızlıca organ yetmezliğine yol açar. Meningokoksemi, Soğuk algınlığı bulguları ile başlar. Birkaç saatte vücutta küçük mor noktalar belirir. Hızlı ve uygun tedaviye başlanmazsa saatler içinde hasta kaybedilir.

"Neisseria" ve "meningitidis" bakterisinin etken olduğu menenjit hastalığının en yaygın belirtileri arasında; ateş, ciltte basmakla solmayan kırmızı renkte döküntülerdir. Bulantı, kusma, baş ağrısı, ense sertliği, fotofobi (ışık ve aydınlıktan rahatsız olma, acı duyma), fontanel (bıngıldak) kabarıklığı, bilinç durumunda değişikliktir. Bunların yanında; ateş, emmede azalma, huzursuzluk, çevreye ilginin azalması da belirtiler arasında sayılabilir.

HER YAŞTAN İNSANI ETKİLİYOR

Meningokok hastalığı her yaştan insan etkileyebilir. Özellikle 2 yaş altı bebelerde menenjit daha gizli seyredebilir. Menenjit, üst solunum yollarındaki taşıyıcılık nedeniyle bebeklerde çoğu zaman belirti vermeyebilir. Solunum ve damlacık yoluyla bulaştığından toplu yerlerde salgına sebep olabilir.

Meningokokal hastalığın insanlar arasında en sık görüldüğü yaş grupları 3 kategoriye ayrılır. Özelikle 1 yaşından küçük bebeklerde (0-6ay), ergenler ve 16-24 yaş arasındaki genç erişkinlerde ve 65 yaş ve üzeri grupta hastalık daha fazla oranda görülmektedir.

MENENJİT AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Korunmada, hekim tarafından uygun görülen yakın temaslı kişilere proflaktik (koruyucu) antibiyotik verilmesi önemlidir.

Menenjit aşısı, ülkemizde sadece risk gruplarına yapılmakta ve rutin bağışıklama takvimi içinde yer almamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde er ve erbaşlara rutin olarak uygulanmasının yanı sıra, hastalık etkeninin sürekli olarak görüldüğü bölgeleri ziyaret edecek olanlara (Hac ziyareti gibi) aşı yapılmaktadır.

Son yıllarda Suudi Arabistan da salgınlar görüldüğü için, Hacca gideceklere aşı yapılıyor. Menactra: 9-23 aylık çocuklara en az 3 ay arayla iki doz, 2 yaşından 11 yaşına kadar olan çocuklara ise tek bir doz şeklinde uygulanır. Nimenrix: 12 aylıktan itibaren çocuklara, ergen ve yetişkinlere tek bir doz şeklinde uygulanır. Her iki aşıda kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanıyor. Asla damar içine, deri içine ya da deri altına enjekte edilmemelidir.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.