Şampiy10
Magazin
Gündem

Marburg virüsü nedir, nasıl bulaşır, Marbug’un aşısı tedavisi var mı? Ebola virüsüne benzeyen Marbug virüsünde ölüm oranı ne, kaç kişi öldü?

Ebola virüsüne benzeyen, şu an aşısı bulunmayan ve yüzde 88 ölüm oranına sahip olan 'Marbug virüsü' Gana'da iki kişinin ölümüne sebep oldu. Peki, Marburg virüsü nedir, nasıl bulaşır, Marburg virüsünün aşısı ve tedavisi var mı, belirtileri ve ölüm oranı ne, Marburg virüsünden kaç kişi öldü?

ABONE OL
Vatan Haber

Ebola ile aynı aileden gelen Marburg virüsünün Batı Afrika'daki Gana'da, laboratuvar sonucu pozitif çıkan iki vakanın ölümüne sebep olduğu bildirildi. IFLScience'ta yer alan bir habere göre Marburg, şu anda aşısı bulunmayan bir hastalık ve genellikle, semptomların ortaya çıkışından 8-9 gün sonra, kan kaybı ve şok nedeniyle ölümlere sebep olabiliyor. Bilim insanları bu virüsün, Mısır meyve yarasalarından kaynaklandığını düşünüyor. Peki, Marburg virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri neler, Marbug’un aşısı tedavisi var mı?

Marburg virüsü nedir, nasıl bulaşıyor, belirtileri neler?

Habere göre, virüsün semptomları kendisini aniden belli ediyor ve vakalar yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, aşırı yorgunluk ve kas ağrılarına maruz kalıyor.

İlerleyen günlerde şiddetli ishal, karın ağrısı, mide krampları, mide bulantısı ve kusma ile mücadele eden hastalar, bu aşamada derin, boş yüz ifadeleri ve aşırı uyuşuk tavırları ile "hayaletimsi" bir görünüm sergiliyorlar.

Vakalar son günlerinde, kusmuklarında bulunan kanın yanı sıra; yüz, burun, diş eti ve vajina bölgelerinde oluşan kanamalar sebebiyle aşırı kan kaybedip şoka giriyorlar.

Marburg virüsünün tedavisi, aşısı var mı?

Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Hastanede destek tedavisi uygulanmalıdır. Uygulama hastanın kaybettiği kan ve pıhtılaşma faktörlerinin yerine konulması, kan basıncı ve oksijen durumunun takibi, sıvı ve elektrolit dengesinin düzeltilmesi ve herhangi bir ilave enfeksiyonun tedavisini kapsar.

Virüsü tedavi etmek için onaylanmış hiçbir aşı veya antiviral tedavi yoktur, bu nedenle doktorların semptomları iyileştirmek için intravenöz damlalara güvenmeleri gerekir. Kan ürünleri, bağışıklık tedavileri ve ilaç tedavileri de dahil olmak üzere bir dizi potansiyel tedavi halen geliştirilmektedir.



 

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.