Şampiy10
Magazin
Gündem

Kızartma ve mangal diyabete yol açıyor

ABD’de yapılan araştırmaya göre yiyecekleri kızartma, mangal ve kavurma olarak yemek diyabete neden oluyor. Uzmanlar en sağlıklı pişirme tekniklerinin buğulama, haşlama ve buharda pişirme olduğunu belirtiyor.

ABONE OL
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Merkezi New York’ta bulunan Icahn Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmaya göre yiyecekleri ızgara, kızartma ve kavurma gibi kuru sıcak yöntemlerle pişirme teknikleri tip 2 diyabet riskini arttırıyor. Doktorlar en sağlıklı yemek pişirme tekniklerinin haşlama, buğulama ve buharda pişirme olduğunu belirtiyor.

100 kişi 1 yıl izlendi

Saygın tıp dergisi Diabetologia’da yayınlanan araştırmada 50 yaş üzerinde, göbek çevresi genişlemesi, tansiyon yüksekliği, iyi kolesterol düşüklüğü, yüksek trigliserit ve açlık kan şekeri yüksekliği gibi risk faktörlerinden en azından ikisi bulunan tip 2 diyabeti gelişme riski yüksek olan 100 kişinin bir yıllık beslenmeleri izlendi. 49 kişi düşük AGE (şekerlenmiş protein içeren yiyecekler), 51 kişi ise yüksek AGE oranları içeren batı tarzı diyetle beslendi.

Pişirme teknikleri

Düşük AGE grubundakilere yiyeceklerindeki AGE miktarını düşürmek için kızartma ve ızgaradan kaçınmaları ve bunun yerine buğulama, haşlama veya buharda pişirme gibi yöntemleri kullanmaları, yedikleri gıdanın türünü ve kalori miktarını değiştirmemeleri istendi. Batı tarzı beslenenlerden ise her zamanki pişirme teknikleriyle usullerine aynen devam etmeleri öğütlendi.

Kilo bile verdiler

Bir yılın sonunda düşük AGE grubunda hiç bir olumsuz durumla karşılaşılmazken stres ve enflamasyonla (iltihaplanma) ilgili parametrelerin ve insülin direncinin düzeldiği ve bu gruptakilerin düşük de olsa kilo verdikleri görüldü. Yüksek AGE grubunda ise hiçbir parametre de düzelme görülmezken, gruptan bazı kişilerin kilo aldığı ve genelde insülin direncinin arttığı tespit edildi.

Mangal yiyeceği bozuyor

Uzmanlar ızgara, mangal ve kavurma gibi kuru sıcak pişirmede ileri glikasyon son ürünleri (AGE-Şekerlenmiş protein) oluştuğunu yani proteinlerin bozularak oksidan bir maddeye dönüştüğünü, bunun da insülin direnci, hücre stresi ve iltihaplanmaya yol açarak diyabet riskini arttırdığını belirtiyor. İnsülin direnci yaşayan kişilerin kanında şekerin çok yükseldiği bunun da kalp, böbrek, göz ve diğer organlarda ciddi hastalıklara yol açtığı belirtiliyor.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.