Şampiy10
Magazin
Gündem

Kırkkilit Otu Nedir? Kırkkilit Otu Faydaları Nelerdir?

Kırkkilit otu, silisik asit, flavonoidler, potasyum gibi mineraller, saponinler, eser miktarda alkaloidler ve C vitamini dahil olmak üzere organik asitler içermektedir. Kırkkilit otunun böbrek ve mesane rahatsızlıklarını tedavi ettiği bilinmektedir. Aynı zamanda dokuları iyileştirme özelliğinden dolayı uzun bir süre tüberküloz tedavisinde kullanılmıştır.

ABONE OL
Vatan Haber

Kırkkilit Otu Nedir?

Kırkkilit otu, çeşitli kanamalara etki eden hemostatik bir bitkidir. Bitkisel tıpta kırkilit otunun kurutulmuş steril hava kısmı kullanılmaktadır. Boyları 20 ile 80 cm arasında değişen çok yıllık ve kozmopolit otsu bir bitkidir. Deniz seviyesinden 2.500 metre yüksekliğe kadar nemli, hatta bataklık, killi-silisli topraklarda yetişir.

Kırkkilit otunun çiçeği, tohumu veya meyvesi yoktur. Geçmişten bu yana kıkkilit otu böbrek taşlarının yanı sıra yaraları ve cilt iltihaplarını tedavi etmek için kullanılıyor. Ayrıca idrar yolu bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan kırkkilit otu, kullanımı günümüze kadar devam etmiştir.

Bağ dokularının oluşumunda rol oynayan maddelerden olan silika ve silisik asidin %5 ila %8 oranında kırkkilit otunda olduğu bilinmektedir. Bu durum da ödemi tedavi etmek ve yaraların ve yaralanmaların iyileşmesini hızlandırmak için kullanılmasını sağlamaktadır. 

Kırkkilit Otu Neden Kullanılır?

Genel olarak;

Kemik mineralizasyon bozuklukları

Spinal osteoartrit ve periferik eklemleri

Burkulmalar,

Morluklar,

Osteoartiküler travma;

Tendinit,

Abartiküler romatizma

Kramplar,

Spazmofili,

Tetani.

Vasküler ve kutanöz bağ dokuları üzerindeki genel trofik etkisi nedeni ile ilgili olarak kullanılmaktadır.

Kırkkilit Otu Faydaları Nelerdir?

Özellikle silis ve potasyum açısından zenginliği nedeniyle yeniden mineralize ederek, travma geçirmiş kemikler ve tendonlar gibi saç ve tırnakların yeniden büyümesini desteklerken onları güçlendirir. Gerçekten de silika, kemik yoğunluğu kaybını sınırlamak için gereklidir ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.

Kemik sistemi üzerindeki faydalı etkisi sayesinde, demineralizasyonda veya kemik çerçevesinin yeniden oluşturulması gerektiğinde kalsiyumun sabitlenmesini destekler. Ayrıca yaralar, kabuklanmalar ve kaşıntı gibi cilt durumlarında da etki gösterir. Haricen kullanımda ayakların terlemesini düzenlemek için kullanılır. 

Geleneksel Çin tıbbında da hepatit tedavisinde kırkkilit otu kullanılmıştır. Günümüzde araştırmalar, içerdiği antioksidanlar karaciğer hücrelerini koruyacağını gösterme eğilimindedir. İyileşmekte zorlanan yaralar da kırkilit otu kaynatma kompresleri ile tedavi edilebilir.

Kırkkilit Otu Kullanımı

Kırkkilit otu farklı şekillerde sunulur ve kullanılır. İnfüzyon halinde, idrar yolu enfeksiyonu durumunda maksimum 2 gr kuru atkuyruğu / 150 ml (maksimum 3 bardak / gün), kaynatmada, 50 gr kırkkilit otu kurusu / 1 lt. 20 dakika kaynatılarak mineral artırıcı olarak içilir.

Maksimum 3 bardak/gün ya da haricen yaraların üzerine kullanılır, Eczacının talimatlarına göre kapsüller, ekstraktlar veya ana tentür içinde de kullanılmaktadır. Mutfaktaki bitki kıkkilit otu genç kısır sürgünleri, ülkemizde bilenler tarafından kuşkonmaz gibi pişirilerek yenir.

Genel olarak, kırkkilit otu kullanımı sonuçlarında bitkinin ağrı kesici ve iltihap önleyici etkiye sahip olduğu, fareler üzerinde yapılmış olan testler ile de desteklenmektedir.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.