Şampiy10
Magazin
Gündem

Keneden kurtulmanın tek yolu

Ordu Tarım İl Müdürü: Önce evcil hayvanların barınakları ilaçlanmalı

ABONE OL
DHA

ORDU Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, ilaçlamanın keneyle mücadelede etkili olmayacağını aksine onların yaşam alanlarının genişlemesine olanak tanıyacağını vurguladı. Sadıkoğlu, "Keneye karşı mücadelede tek yol; kanla beslenen kenenin, kan kaynaklarını kesmektir" dedi.

Ordu Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenenin insanların korkulu rüyası haline geldiğini, ancak mücadelenin çok basit olduğunu belirtti. Sadıkoğlu, şöyle dedi:

"KKKA virüsü taşıyan keneyle akıllı mücadele etmenin tek yolu, kan kaynağını kesmektir. Keneler, 5 bine yakın yumurta bırakıyor. Ama yumurta bırakması için kanla beslenmesi lazım. Kanla beslenemezse yumurta da bırakamıyor. Önce evcil hayvanların barınakları ilaçlanmalı. Bunun da etkisi 45 gün sürüyor. Yılda 2 defa ilaçlamayla da yaz mevsimi biter. Bu da evcil, büyük ve küçükbaş hayvanlardan keneyi uzaklaştırır. İnsanlar için de sinek, haşere kovucular var. Ayakkabınıza da sıksanız o haşere size yaklaşmaz. Böylece kan kaynaklarından uzak tutulan kene, kan ememediği için yumurtlayamaz, dolayısıyla çoğalamaz ve doğadaki unsurlarda keneyi yok eder."

Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, yayla veya çeşitli kamp alanlarına gidenlerin kendilerini ararken keneye karşı çevrenin ilaçlanması isteğinde bulunduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

"İnsanlarımız her şeyden önce `ilaç' dedikleri maddenin `zehir' olduğunu bilmeleri gerekir. İlaç diye hafife alınan o zehir, o bölgedeki herşeye zarar veriyor. `İlaçlı bölgeye bir aile geldi, çocuk ağzındaki sakızı yere düşürdü, elindeki şekeri yere düşürdü tekrar ağzına aldı' diyelim. Ne olacak o zaman? Keneyle mücadele için alan ilaçlaması kadar tehlikeli birşey yok. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekir."

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.