Şampiy10
Magazin
Gündem

Kanserin oluşumu % 90 ne yiyip içtiğimize bağlı

Yeni bir araştırmaya göre vücutta kanser oluşmasında çevresel etkilerin oranı yüzde 90’a varıyor. Bugüne kadar genel görüşe göre bu oran yüzde 30’du.

ABONE OL
Vatan Haber

Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırma ise kanser türlerinin sadece yüzde 10-30 arasındaki bir bölümünün vücudun doğal işlevleri sonucunda ya da ‘şans eseri’ oluştuğunu gösterdi. Bunun dışında ise büyük ölçüde çevresel faktörlerin etkili olduğu belirtildi. Kanserin oluşmasındaki iç ve dış unsurları ele alan araştırmada, hastalık bilgisayarda yapılan modellemeler, nüfus verileri ve genetik araştırma gibi pek çok farklı yöntemle incelendi.

Güneş, sigara en büyük nedenler

ABD’nin New York kentindeki Stony Brook Kanser Merkezi’nden doktorlar, vücudun doğal işlevleri sırasında oluşan aksaklıklar ile sigara, güneş ışınlarına maruz kalma gibi dış faktörleri karşılaştırdılar. Sonuçlar, kanser riskinin yüzde 70-90 oranında dış faktörlerden kaynaklandığını gösterdi. Stony Brook merkezinin başkanı Dr. Yusuf Hannun BBC web sitesine, “Dış faktörler büyük rol oynuyor, kötü şansın arkasına sığınmak doğru değil” dedi ve ekledi, “Hem sigara içip hem de şanssızlıktan kanser oldum diyemezler.” Dr. Hannun, her sigarayı Rus ruletinde tabancaya sürülen bir mermiye benzeterek “Kamu sağlığı için bizim görevimiz o tabancadan mümkün olduğu kadar çok mermi çıkarmak” diye konuştu. İngiliz uzmanlar da araştırmayı inandırıcı bulduklarını söylediler.

Riski azaltacaklar

Açık Üniversite’den Profesör Kevin McConway, “Dış etkilere maruz kaldığı halde kanser olmayan da var, o yüzden şans her zaman bu olayın bir parçası. Ancak bu araştırma, şanssızlığın ötesine geçerek sebeplere bakmamız ve korunmamız gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

İngiliz Kanser Araştırmaları Vakfı’ndan Dr. Emma Smith de “Sigara içmemek, sağlıklı bir kiloda olmak, sağlıklı beslenmek ve alkolü azaltmak kansere karşı bir garanti değilse de, kanser riskini önemli ölçüde azaltır” dedi.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.