Şampiy10
Magazin
Gündem

Kanser tedavisine Reagan modeli

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) modeli ile kurulacak olan Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü'nde obezite, internet bağımlılığı, kök hücre ve alternatif tedaviler de araştırılacak

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’de ilk kez tedavi ümidini yitiren kanser hastalarına yeni tedavileri uygulayacak Ulusal Kanser Enstitüsü, ABD eski Başkanı Ronald Reagen’in hayatını 3 yıl uzatan Enstitü model alınarak kurulacak.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) modeli ile çalışacak olan Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü’nde obezite, internet bağımlılığı, kök hücre ve alternatif tedaviler de araştırılacak.

ERDOĞAN’DAN ‘KURUN’ TALİMATI

Türkiye’deki bilimsel sağlık araştırmaları kanunla yeni kurulacak olan kısa adı TÜSEB olan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı yapacak. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, 7 ay önce Arjantin ziyaretinde kurulması talimatını verdiği enstitüde 200 yataklı klinik araştırma merkezi de olacak. Türkiye’de ilk kez kanserin son evresinde tedavi ümidi olmayan hastalara araştırma aşamasındaki son tedaviler uygulanabilecek. Böylelikle hastalara yeni bir tedavi ümidi ortaya çıkarken Türkiye’nin hedefi kanser araştırmalarında dünyanın merkezlerinden birisi olmak.

ALTERNATİF TIP ARAŞTIRMASI

ABD eski Başkanı Ronald Reagan, ABD’nin Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde araştırılmakta olan yeni tedaviler sayesinde hayatının 3 yıl uzatıldığı iddia edilmişti.

TÜSEB’de ayrıca obezite, internet ve uyuşturucu bağımlılığı, sezaryen, ilaç, tıbbi cihaz, kök hücre, alternatif tıpla ilgili araştırmalar da yapılacak.

AR -GE DE OLACAK

TÜSEB, 6 enstitüden oluşacak. İlk 6 ay içinde Kanser Enstitüsü kurulacak. Hastane işletmesi olmayacak ancak kanser araştırmalarının yapıldığı Ar-Ge amaçlı Faz 2-3 deneyleri yapılmak amacına yönlik çalışan 200 yataklı Ar-Ge hastanesi kurulacak. Burada mevcut tedavilerin cevap vermediği hastalar kendi isteği ile yeni klinik araştırmalara katılabilecekler.

OBEZİTE VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

TÜSEB bünyesinde ayrıca Bioteknoloji Enstitüsü’nde tüm tıbbı cihaz, kök hücre çalışmaları yapılabilecek.

Kronik Hastalıklar Enstitüsü’nde, kalpten astıma, obeziteden tansiyona kadar Türkiye’nin en büyük kronik hastalıklarının tedavi amaçlı araştırmaları yapılacak.

Anne Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü’nde ise tıbbı araştırmaların dışında toplumsal ve ruhsal araştırmalar da yapılacak. Sezaryenin anne ve bebeğe etkisi, ergenlerde internet ve uyuşturucu bağımlılığı tedavilerine yönelik araştırma bursları verilecek.

ALMANYA MODELİ

Alternatif Tedavi Enstitüsü ile Almanya’da bilimsel olarak kabul edilmiş 12 ayrı branşta alternatif ve geleneksel tedavi araştırmaları yapılacak. Bunlar arasında akapunturdan sülük tedavisine kadar çeşitli tedaviler yer alıyor. Kalite ve Akreditasyon Enstisü ile Türkiye’deki kamu ve özel tüm sağlık kuruluşları ile bölge ülkelerindeki sağlık kuruluşlarına kalite ve akreditasyon belgesi verilebilecek.

BÜTÇENİN YÜZDE BİRİ

TÜSEB maliyeti 1 milyon TL’nin üzerindeki sağlık araştırmalarına kaynak ve teknik alt yapı sağlayacak. Ulusal bütçenin yaklaşık yüzde 1′i sağlık AR-Ge’si için TÜSEB burslarına ayrılacak, TÜSEB proje bazlı çalışacak. Araştırmacıya, referans laboratuarı ve kaynak verecek.

Geliştirilen ürünlerin sağlık bakanlığı hastanelerinde 7 yıl kullanılması garantisi verilecek. Geliştirilen ürünlerin üretimi için şirket kurabilecek.Ürün geliştirici hocaya yüzde 50′ye kadar ortaklık verilecek. Yurtdışında çalışan Türk hocalar ve yabancı hocalar görevlendirme ile çalışabilecek Master ve Doktara çalışmaları yapılabilecek.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.