Şampiy10
Magazin
Gündem

'İnme'de ilk 6 saate dikkat!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, inme bulgularının ortaya çıkmasının ardından ilk 6 saatte uygulanacak olan beyin damarı açıcı tedavisi ile hastanın yüzde 80 ile yüzde 90 oranında başkasına bağımlı kalmayarak, kendi işlerini yapabilecek şekilde iyileşebileceğini söyledi.

ABONE OL
İHA

Eskişehir Kapsamlı İnme Merkezi Koordinatörü ve Türk Nöroloji Derneği Girişimsel Nöroloji Çalışma Grubu Başkanı da olan Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, inme ya da diğer adıyla beyin krizinin, beyne giden damarlarda bir tıkanıklık olması durumunda ortaya çıktığını belirtti. İnmenin belirtileri hakkında bilgi veren Özdemir, “İnme, ani gelişen kolda ya da bacakta güçsüzlük, yüzde kayma ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Zamanında müdahale edilmemesi durumunda felç, sakatlık ve hatta ölümle sonuçlanabilen bu hastalığa karşı farkındalık oluşturmak çok önemli. Ani gelişen kol ve bacakta güçsüzlük, konuşmada bozulma durumu olması halinde hastalar veya yakınları mutlaka 112’yi aramalılardır” dedi.

Eskişehir ve çevre illerdeki inme hastalarına Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı koordinatörlüğünde beyin damar açıcı tedaviler uygulandığını aktaran Prof. Dr. Özdemir, sözlerinin devamında yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

“İnme bulguları ortaya çıktıktan ilk 6 saat sonrasına kadar uygulanan beyin damarı açıcı tedavi ile yüzde 80 yüzde 90 oranında başkasına bağımlı yaşayacak veya kaybedilecek hastalar kendi işlerini yapabilecek şekilde yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Her türlü teknolojik altyapının kullanıldığı ve aynı zamanda Türkiye’deki inme müdahaleleri konusunda bir eğitim üssü olan ‘Eskişehir Kapsamlı İnme Merkezi’nde toplam bin 170 hastaya acil damar açıcı tedavi ile müdahale edilmiştir. ESOGU bünyesindeki Eskişehir Kapsamlı İnme Merkezi’ne başvuran hastaların yüzde 30’u inmede uygulanan damar açıcı tedavileri almaktadırlar. Bu oran dünyanın en iyi merkezlerinde bile yüzde 15 yüzde 20’dir. Tedavi sonucu hastalarımızın yüzde 55’i bağımsız olarak yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Türkiye ve yurt dışından merkezimize eğitim almaya gelen Nöroloji uzmanları gittikleri bölgelerde bu tedavileri uygulamaktadırlar.”

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.