Şampiy10
Magazin
Gündem

Hepatit B öldürüyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Ülkede taşıyıcılığı oldukça fazla olan cinsel yolla da geçişi olan Hepatit B'nin büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, konu ile ilgili bilgi verdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar dünyada önemli bir sağlık sorunudur. Risk grubu çok eşlilik, partnerin çok eşli olması, uyuşturucu kullanıcıları, kötü hijyenik şartlar, kan transfüzyonu yapılanlar, steril şartlarda yapılmayan manikür, pedikür, diş tedavisi sayılabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bulaş yöntemi korunmasız ilişki ile olabileceği gibi, gebelik sırasında anneden bebeğe geçiş olabilir. Özellikle şikayeti olmayan ve taşıyıcı olarak nitelendirdiğimiz bireyler önemli bir enfeksiyon kaynağıdır" dedi.

Hepatit B'nin toplumda sık görülen, aşısı olan, hem kan yolu ile hemde vücut sıvıları ile bulaşabilen bir virüs olduğunu kaydeden Alay, "Alınan virüs ile vücudumuzun bağışıklık sistemi arasındaki savaş sonucu birey tamamen iyileşebildiği gibi, hastalık kronikleşebilir. Ülkemizde yaklaşık 3 milyon hepatit B taşıyıcı mevcut. Dünya nüfusunun 350 milyonu hepatit b taşıyıcı olup, her yıl yaklaşık 50 milyon yeni enfeksiyon almış kişi eklenmektedir. Kronik olarak bu enfeksiyonu taşıyan bireylerin yaklaşık %30-40’ı siroz veya karaciğer kanserinden yaşamını kaybetmektedir" diye konuştu.

Özellikle çocukluk çağında alınan virüsün kronikleşen hepatit olgularına yol açtığına dikkat çeken Alay, "Erişkinlerde geçirilen enfeksiyonlarda ise kronikleşme oranı düşüktür. Çocuklukta bulaş şekli olarak çoğunlukla aile içi yakın temas ve kullanılan ortak ürünler (diş fırçası, tırnak makası vb) üzerinde durulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Hepatit B nasıl bulaşır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, Hepatit B virüsünün nasıl bulaştığını şöyle sıraladı:

1-Hepatit b taşıyıcı anneden doğan çocuk: bu şekilde virüsü alan bebeklerde enfeksiyon %90’dan fazla oranda kronikleşir. Çocuklar hiçbir bulgu vermeden taşıyıcı olarak yaşamlarını sürdürebilir. Enfeksiyonun 6 aydan fazla vücutta kalması kronikleştiğini gösterir. Ülkemizde her yeni doğan çocuğa ilk 72 saat içinde aşı yapılmaktadır. Anne hepatit B taşıyıcısı ise doğumdan 6-12 saat içerisinde aşı ve immünglobülin yapılmalı ve aşılama takvimine devam edilmelidir. Aşı %90 oranında enfeksiyondan korur. Anneden bebeğe geçişte doğum şekli önemli olmadığından, hepatit B taşıyıcısı annelere rutin olarak sezaryan yapılması önerilmez.

2-Kan ve vücut sıvıları ile temas: özellikle sağlık çalışanları, diyaliz hastaları ve uyuşturucu kullananlar riskli gruptur. Hepatit B bulaştırıcılığı yüksek bir virüsdür.

3-Cinsel temas: homoseksüeller riskli grupta olup, partneri hepatit B taşıyıcı olan heteroseksüellerde de risk artmıştır. Seks işçileri mutlaka aşılanma programına alınmalıdır.

4-Enfeksiyonu taşıyan kişilerle aynı ortamda yaşayan bireyler: Dünya sağlık örgütü verilerine göre hepatit B taşıyıcısı olan bireylerin yaklaşık yarısında riskli bir temaslarının olmadığını bildirmişlerdir. Aynı evde yaşayan, yakın temas altında olan kişilerde bulaş sıklığı artmıştır. Virüs çoğunlukla cilt çatlaklarından bulaşmakta olup çocuklardaki bulaşın en sık nedenidir. Kronik hepatit B’li olan çocukların yaklaşık %49’unun ailesinde hepatit B enfeksiyonu görülmüştür."

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.