Şampiy10
Magazin
Gündem

Halluks valgus nedir, nasıl tedavi edilir?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, ayakta kemik çıkıntısının (Halluks Valgus) nasıl tedavi edildiğini anlattı.

ABONE OL
Vatan Haber

Halluks valgus, yani ayağın baş parmağının içe doğru dönmesidir. Birinci tarak kemiği ile parmak arasında normalde 7-8 derece olması gereken açının baş parmağın içeri doğru dönmesi sonucunda tarak kemiğinin dış tarafında önce bir yumuşak doku ardından bir kemik çıkıntısı olmasıyla karakterizedir. Baş parmağın içeri doğru dönme miktarına bağlı olarak hafif, orta ve ağır diye derecelendirmeleri vardır.

Ayak sağlığı vücut için çok önemli

Ayak vücudun ağırlığını ve hareketini sağlayan çok önemli bir organdır. Ayak parmakları ve ayaktaki yağ yastıkçıları sayesinde vücut ağırlığının ayaklar tarafından eşit bir şekilde dağıtılabilir. Başparmağın dışarı doğru açılanmasıyla ortaya çıkan ağrılı durumun ortadan kaldırılabilmesi için uygulanan ameliyatlar sadece estetik açıdan değil, ayak sağlığı açısından da “tıbbi bir zorunluluk oluşturabiliyor.

Nasıl tedavi edilir?

Halluks valgus doğuştan gelebilir ya da yaşlanmaya bağlı olarak kendiliğinden de ortaya çıkabilir. Halluks valgusun görüldüğü kişiler, yürümede ve koşmada zorlanabiliyor. Birinci parmak eklemi hareketlerinde kısıtlılık olabiliyor. Ayakkabı giyildiği an ayaklara huzursuzluk veriyor. Erken dönemde parmak arasına konulan silikon destek gibi ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Cerrahi teknikler uygulanabilir

Ancak 30 derecenin dışına çıktıktan sonra özellikle ayakkabı giyerken bu büyüyen kemik çıkıntısının ayakkabıya sürtmesiyle ağrılı tablolar olabilir. Eğer hastanın ağrıları bitmek bilmezse, yaşam kalitesi olumsuz etkilenirse ve deformite ilerlerse cerrahi tedaviye geçiliyor. Bir hastanın halluks valgus nedeniyle ameliyat olmasını gerektiren belli başlı faktörler bulunuyor. Bunlar; hastanın ayağında oluşan deformenin açısı ve deformeye eşlik eden şekil bozuklukları olarak belirtiliyor.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.