Şampiy10
Magazin
Gündem

'Güneş kremleri doktor önerisiyle alınmalı'

Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneğinden Doç. Erkekol, "Güneş koruyucular önemli ama her güneş koruyucu, her hastada yeterli olmuyor ya da doğru güneş koruyucuyu doktorların önerisi ile bulmak gerekiyor" dedi.

ABONE OL
AA

Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ferda Öner Erkekol, güneş koruyucularının doktor önerisiyle alınması gerektiğini belirtti.

Erkekol, yaz aylarında en sık karşılaştıkları konulardan birinin güneşten kaynaklanan problemler olduğunu belirten ve halk arasında güneş alerjisiyle güneş yanıklarının karıştırıldığını anlatan Erkekol, şöyle devam etti:

"Güneş yanığını herkes biliyor, güneşe uzun süreli maruziyette açık kalan bölgelerde, 2-3 saat sonra yanma ve ağrı şeklinde ortaya çıkıyor. Bu güneş yanıklarının en tipik bulgusu. Güneş alerjisi dediğimiz şey, biraz daha özel ve daha çabuk ortaya çıkan bir durum. Daha kısa süreli maruziyetlerde yine kızarıklık oluyor ama kaşıntı, kabarıklık, kaşımaya karşı dermatitler haline gelebiliyor. Temelde yapılması gereken korunmaktır. Tanı, pratikte tamamen hastanın şikayetleriyle yönlenerek bulunabiliyor. Elbette yapabileceğimiz ileri testler de var ama rutinde kullanılmıyor. Böyle bir şey olursa güneş koruyucularının kullanılması gerekiyor. Eğer ağır güneş alerjisi varsa oldukça iyi faktörlü güneş kremi ya da alerji olan bölgenin kapalı tutulması gerekir. Aynı zamanda direkt güneş ışığına maruziyetten kaçınılması gerekiyor."

YANLIŞ KULLANILAN GÜNEŞ KREMLERİ SORUN YARATIR

Erkekol, yanlış kullanılan koruyucu ve kremlerin çeşitli vücut tahrişlerine yol açtığını vurgulayarak, kullanılan bazı kremlerin kaşıntıyı, kabarıklığı artırıp tetikleyebildiğine işaret etti.

Bu konu oluştuğunda mutlaka yardım alınması gerektiğine değinen Erkekol, "Güneş koruyucular önemli ama her güneş koruyucu, her hastada yeterli olmuyor ya da doğru güneş koruyucuyu doktorların önerisiyle bulmak gerekiyor. Bu konudaki en net ifade, güneşe çıktığınızda kısa sürede daha çok kaşıntıyla beliren kabarıklık, kızarıklık oluşuyorsa bir alerji ya da dermatoloji uzmanının hastayı kontrol etmesi gerekiyor." diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.