Şampiy10
Magazin
Gündem

Gebelikte yapılması ve yapılmaması gerekenler...

.

ABONE OL
Vatan Haber

Liv Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Turhan gebelik sırasında nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı.

Doğru beslenme: Gebelik sürecinde doğru ve dengeli beslenme hem anne adayının fit ve sağlıklı kalmasını sağlarken sağlıklı bebek gelişimi ve konforlu bir doğum sürecine zemin hazırlar. Tek yönlü beslenmeden kaçınmalı ve protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin, minerallerden gereği kadar uygun oranlarda alınmalıdır. Gebelikte tüketilmesi gereken yiyecekleri; taze sebze ve meyveler, balık, süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve kuru baklagiller, çiğ kuruyemişler olarak sıralayabiliriz.

Bol su tüketimi: Gebelikte bol su tüketimi (günde 2,5-3 litre) cilt kurulukları ve çatlakları önlemede yardımcı olurken, kabızlık ile dolaylı olarak tetiklenebilecek kilo alımını engellemede büyük önem taşır.

Düzenli Hareket: Düzenli hareket ve spor bir yandan kiloyu kontrol altında tutarken bir yandan da anne adaylarının kendisini fiziksel olarak daha güçlü hissetmesini sağlayacaktır. Hafif tempo yürüyüş, yüzme, profesyonel gözetim altında yapılmasını önerdiğim hamile pilatesi veya hamile yogası normal doğumu kolaylaştırması yanında annelerin gebelik ve sonrasında fit olmalarında önemli rol oynayacaktır.

Çatlak kremleri: Karın, basen ve göğüs bölgesinde, doktor önerisi ile kullanılan çatlak kremleri veya doğal yağlar gebelik sırasında oluşabilecek cilt çatlaklarını önlemede destek olacaktır.

Vitamin ve takviyeler: Gebelik öncesi ve sürecinde, doktor kontrolü ile alınması gereken folik asit, vitaminler, demir ve takviyeler gebeliğin daha dinç ve sağlıklı geçmesine yardımcıdır.

Günlük kişisel bakım: Gebelik nedeniyle artan terleme ve akıntılar nedeni ile her gün banyo yapmanız sizi rahatlatır ve dinlendirir. Ayrıca diş sağlığınıza da önem vermeniz ve düzenli fırçalamanız gerekir.

Yapılmaması gerekenler

- Çift kişilik beslenmek
- Alkol ve sigara tüketmek
- Asitli içecek içmek
- Fazla Kahve ve Çay Tüketmek
- Ayrıca karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak tipte çorap ve tayt giyilebilir. Sutyenler asıcı nitelikte olmamalıdır.
- Gebelik sırasında sauna, kaplıca, hamam ve uzun süre güneşlenmek gibi vücudu aşırı ısı artımına maruz bırakacak durumlardan kaçınmak gerekir.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.