Şampiy10
Magazin
Gündem

Erkeklere yarayan baharatlar

.

ABONE OL
Vatan Haber

Binbir çeşit baharatın içinde bazılar erkek sağlığı için ön plana çıkıyor. İşte o baharatlar...

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, yemeklerimizi tatlandırmak için kullandığımız baharatların aynı zamanda hastalıklara karşı bir elektrik süpürgesi vazifesi üstlendiğini söylüyor.

Parkinsona karşı: Safran

Safranın parlak kırmızı-turuncu rengi krosetin isimli doğal bir asitten geliyor. Araştırmalar bu maddenin Parkinson gibi nörolojik bozuklukları önleyebileceğini gösteriyor. Tavuklarınızı kızartırken kullanabileceğiniz safran, aynı zamanda içerdiği bal aromasıyla da farklı bir lezzet.

Unutkanlar için: Zerdeçal

Zerdeçalın içindeki kurkumin beyinde biriken ve Alzehimer’a neden olan amiloid plakları engelliyor. Kurkumin en iyi pişirilerek emiliyor. Çorba, sos ve et suyunuza ekleyebileceğiniz zerdeçalın tadı biraz sert, o yüzden küçük dozlarda kullanmakta yarar var.

Antioksidan kaynağı: Kimyon

Bu tohumların sadece yarım çay kaşığında yarım kase doğranmış domatesteki ve orta boy bir havuçtaki kadar antioksidan bulunuyor. Bu açık kahve-koyu sarı renkteki baharatın kullanım alanı ise acı-tatlı biber tadı verebileceğiniz çorba ve soslar.

Toksinlere karşı: Kakule

Bu baharatın her birinin bağımsız tatlar için çok fazla çeşidi bulunuyor. Fakat hepsinin ortak noktası yüksek miktarda antioksidan içermesi. Aynı zamanda hücreleri toksinlere karşı koruyan glü-tasyon seviyesinin normale getirilmesine de yardımcı oluyor. Çayınıza ekleyebilirsiniz.

Potasyum için: Rezene

Kan basıncını düşürmek için potasyum alımı yapmak, tuz veya sodyum alımını azaltmak kadar önemlidir. Rezene bu açıdan mucize bir bitkidir. Ananas kadar potasyuma sahip olan taze rezeneyi sinüslerinizi açacak bir çay hazırlamak için kullanabilirsiniz.

Pankreas kanserine karşı: Kişniş

Kişniş bitkisinden elde edilen tohumlar, pankreas kanserli hücrelerin gelişimini engellemeye yardımcı olan kaempferol yağı içerir. Yemeklerinize limon aroması verir.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.