Şampiy10
Magazin
Gündem

'Enfeksiyonu engelliyor virüs yoğunluğunu da azaltıyor’ Dünya bu ilacı bekliyor...

Dünya bu ilaca kilitlendi. Korona tedavisinde aşıdan sonra yeni umut oldu. Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Kovid-19 Pandemisi 18 Ay Değerlendirme Raporu”nda virüsün tedavisine yönelik kullanılan ilaçları masaya yatırırken, uluslararası onay süreci henüz sonuçlanmayan ancak uzmanlar tarafından “umut vaadedici” olarak nitelendirilen Molnupiravir’e ilişkin olumlu bir değerlendirmeye yer verdi.

ABONE OL
Vatan Haber

Türk Tabipleri Birliği (TTB), raporunda Kovid-19 enfeksiyonunu engelleyebilecek bir ilaçtan bahsediliyor. Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ve Dr. Levent Akyıldız tarafından, “Kovid-19 tedavisinde antiviraller” başlığıyla, kaleme alınan yazıda da; ABD merkezli Merck and Co. tarafından üretilen Molnupiravir’e ilişkin son veriler yorumlandı. İlacın tedavi metodunun “Hayvan c¸alıs¸maları, Molnupiravir’in hem Kovid-19 enfeksiyonunu engelledigˆini hem de enfeksiyondan kısa su¨re sonra verilmesinin hayvanlarda viru¨s popu¨lasyonunun azalmasını sagˆladıgˆını go¨stermis¸tir. Sonuc¸lar Molnupiravir’in ayaktan hastalarda viru¨s yu¨ku¨nu¨ hızla azaltacagˆına is¸aret etmektedir” ifadeleriyle açıklandığı çalışmada, ilacın Favipiravir’le kombinasyonunun, tek bas¸ına kullanımına go¨re daha bas¸arılı sonuc¸lar verdigˆi de kaydedildi.

Etkinliği kesin olarak ortaya konan bir antiviralin halen bulunmadığına işaret edilen yazıda, “Bu amac¸la yapılan klinik c¸alıs¸malarda en c¸ok incelenen ve tedavide yeniden konumlandırılarak kullanılan ajanlar, etkili tedavi bulunması konusunda zaman kaybına neden olmus¸ olabilir. Kovid-19’a o¨zgu¨ yeni antivirallere acilen gereksinim vardır, mevcut kaynakların yeni ajanların aras¸tırılmasına, gelis¸tirilmesine ve c¸alıs¸ılmasına ayrılması en akılcı yaklas¸ımdır” denildi. Bloomberg HT’nin aktardığına göre; Bill and Melinda Gates Vakfı, Molnupiravir’in gelecek yılın başında düşük gelirli ülkelere ulaştırılması için 120 milyon dolarlık bir fon ayırdı. İlacın ismi, DSÖ’nün yoksul ülkeler için planladığı ilaç tedariği programında da geçiyor. Reuters’ın ulaştığı taslak belgeye göre, Örgüt’ün yoksul ülkeler için düzenlediği program kapsamında; bir yılda 200 milyon olacağı tahmin edilen yeni vakalar arasından 120 milyonunun tedavi edilebileceği oranda, ilaç tedarik edilmesi planlanıyor. Molnupiravir’in ve hafif semptom gösteren hastaların tedavisi için geliştirilen diğer ilaçların bu programa dahil edilmesi bekleniyor.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.