Şampiy10
Magazin
Gündem

Dondurma tüketirken bunlara dikkat edin

.

ABONE OL
İHA

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr, Fatih Gültekin, aşırı sıcaklarda çokça tüketilen dondurmaya ilişkin uyarıda bulundu. Ticari kaygılarla günümüzde üretilen dondurmalarda sağlık açısından sorun oluşturabilecek katkı maddelerinin kullanıldığını ileten Gültekin, "Bu maddeler meyveli dondurmaların renklendirilmesinde kullanılıyor. Doğal renklendiriciler sağlık açısından bir risk oluşturmuyor ancak sentetik renklendiriciler sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Örnek verelim. Limonlu dondurma aldınız. Eğer onun rengi sapsarıysa, orada boya kullanıldığı bellidir. Çünkü limonu kattığınız zaman, renk beyazdan sarıya çok hafif döndürebilir ama sapsarı renk oluşmaz. Burada kullanılan sentetik renklendirici ise biz bunu tercih etmeyeceğiz. Sentetik renklendiricilerin bir kısmı DNA hasarı oluşturma, bir kısmı alerjik hastalıklara yol açma, bazıları ise kanser riskini arttırma potansiyeline sahip. Yine sentetik gıda boyaları hiperaktiviteyi arttırıyor. Eğer hiperaktif çocuğunuz varsa bu sentetik gıda boyalarından uzak durmanız lazım" şeklinde konuştu.

“RENKLENDİRİCİ KULLANILMADIĞINDAN EMİN OLUN”

Meyveli dondurma tüketilirken içinde sentetik renklendirici kullanılmadığından emin olunması gerektiğini aktaran Gültekin, "Limonlu dondurma alacaksanız bu beyaz olmalı, hafif sarıya çalabilir, çilekli dondurma alacaksanız hafif pembe renkli olmalı. Meyveli dondurmalarda kullanılan dondurmalar hakkında bilgi sahibi değilseniz, o zaman sade ve kakaolu dondurma daha güvenilir" diye konuştu.

Açıkta satılan dondurma alındığında burada hangi renklendiricinin kullanıldığının sorgulanması gerektiğini söyleyen Gültekin, kapalı dondurma alındığında paket bilgilerine bakılması gerektiğini ifade etti.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.