Şampiy10
Magazin
Gündem

Dikkat! Uzmanlardan babet uyarısı

DENİZLİ’de özel bir hastaneni Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Erhan Özfidan, özellikle yaz aylarında kadınların büyük rağbet gösterdiği babetlerin uzun süre giyilmesi halindeki tehlikeli olduğunu, yürüyüşte şekil bozukluklarına neden olabileceğini söyledi.

ABONE OL
DHA


Pratik ve rahat olması nedeniyle tercih edilen babetler insanın doğal yürüyüş ve yere basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Erhan Özfidan, tehlikeye dikkat çekti. Uzm. DD. Özfidan, babetlerin çok düz olduğu için sağlıklı olduğu düşünüldüğü ancak bu modellerin aslında ayağı tutacak hiçbir bağ olmadığı için eklemlerde zedelenmelere, topuklarda artan baskıya bağlı olarak bilek ve kalçalarda ağrıya, uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğuna, ayak tabanında yayvanlaşma ve düztabanlık gibi ayak deformasyonlarına neden olduğunu belirtti.

Ayakların vücut dengesini sağlamada önemli rolü olduğunu belirten Uzm. Dr. Özfidan, "Ergonomik olarak yanlış tercih edilen ayakkabıların sırt ve kalça ağrılarından kireçlenmeye kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir. Yüksek topuklu ayakkabılar da vücudun ağırlık merkezini öne doğru iterek bel ve kalçanın normal duruşunu olumsuz etkilediği için bel kavisinin artmasına bunun sonucunda ise bel ve kalça kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı oluşturur. Dizlere binen aşırı yükten dolayı diz ve bacak ağrılarının yanı sıra diz eklemlerinde de kireçlenmelere sebebiyet verir. Ayakkabı seçiminde ideal topuk yüksekliği 2-5 cm arasındadır. Ayakkabıların burun kısmının yuvarlak ve geniş olması, parmakların rahat hareket edebilmelidir. Eğer babetlerin rahatlığından vazgeçilemiyorsa, içine yumuşak bir destek konulmalı ve ayak kavisi desteklenmeli, dolgu topuklarda ön ve arka kısmın eşit olması durumunda sorun yaşanmıyor ancak yine de dolgu kalınlığı 10 cm’yi geçmemeli" dedi.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.