Şampiy10
Magazin
Gündem

Cepten ilave ücrete son!

SGK tarafından ödenmesi gereken sağlık hizmetleri kuruma, ilave ücret ise özel sigorta şirketine...

ABONE OL
AA

Tamamlayıcı veya Destekleyici Sağlık Sigortası kapsamında, vatandaşlar özel sigorta şirketleri ile anlaşma yapabilecek. SGK tarafından ödenmesi gereken sağlık hizmetleri kuruma, ilave ücret ise özel sigorta şirketine fatura edilebilecek.

SGK tarafından kapsama alınmayan, kapsama alındığı halde kısmen karşılanan, yani cepten ilave ücret ödenmesi yapılan ya da bireylerin daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti talep ettiği durumlarda devreye giren özel sağlık sigortası olarak tanımlanan 'Tamamlayıcı Sağlık Sigortası', yıllardır Almanya, Hollanda ve Fransa gibi birçok gelişmiş ülkede uygulanıyor.

Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren yoğun şekilde tartışılmaya başlanan 'Tamamlayıcı Sağlık Sigortası', ilk kez 5510 sayılı Kanun'un 98. maddesinde konu edildi. 2011 yılının Ekim ayında yayımlanan Orta Vadeli Program'da (2012-2014) 'tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sigortası modellerinin geliştirileceği' konusuna yer verildi.

Kanunun 98. maddesinde, konuyu sigortacılık ilkeleri çerçevesinde düzenleme görevi, SGK'nın uygun görüşü alınmak koşuluyla Hazine Müsteşarlığı'na verildi.

SGK'nın 'Tamamlayıcı Sağlık Hizmetleri Sigortası'nı başlattığı genelge, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelge ile önceden ilave ücret, otelcilik ücreti gibi hastalar tarafından cepten ödenen kısımların sigorta şirketleri tarafından ödenmesi sağlandı. Yani, SGK tarafından ödenmesi gereken sağlık hizmetleri kuruma, ilave ücret ise özel sigorta şirketine fatura edilebilecek.

Genelge ile SGK kapsamından çıkarılıp özel sigorta kapsamına alınan herhangi bir sağlık hizmeti bulunmuyor ve SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetleri aynı şekilde karşılanmaya devam edilecek. Tamamlayıcı Sağlık Hizmeti Sigortası yaptırmak tamamen vatandaşların isteğine bağlı olacak.

HANGİ HİZMETLER KAPSAMDA?

SGK tarafından finansmanı sağlanmayan estetik girişimler, akupunktur gibi alternatif tedaviler, ilave ücret tutarları, otelcilik ücreti gibi hastadan alınabilecek tutarlar ve özel hastane ile sigorta şirketi arasında yapılabilecek anlaşmaya göre SUT fiyatları üzerinde kalan tutarlar, 'Tamamlayıcı Sağlık Hizmeti Sigortası' kapsamında bulunacak. Ancak, kanun gereği hasta katılım payları özel sigorta konusu yapılamayacak.

ÖZEL HASTANE İLE SİGORTA ŞİRKETİ ANLAŞMA YAPABİLECEK

Düzenlemeye göre, sigorta şirketi ile özel hastane bir sağlık hizmetinin fiyatı konusunda kendi arasında bir anlaşma yapabilecek. Bu durumda, sağlık hizmet bedelinin SUT fiyatı SGK'ya, SUT'un üzerinde kalan kısmı da sigorta şirketine fatura edilebilecek.

Örneğin, 'Tamamlayıcı Sağlık Hizmeti Sigortası' yaptıran bir kişi, normal doğum için sözleşmeli/protokollü bir sağlık hizmet sunucusuna başvurduğunda, SUT fiyatı olan bedel SGK'ya, hastanenin talep ettiği ilave ücret ise özel sigorta şirketine fatura edilebilecek. Ayrıca sigorta şirketi ile hastane arasındaki 'normal doğum fiyat anlaşması' da yine sigorta şirketi tarafından karşılanacak.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.