Şampiy10
Magazin
Gündem

Bu oturuş şeklinden uzak tutun

.

ABONE OL
Vatan Haber

Çocukların yanlış oturuş pozisyonları, önlem alınmazsa ileride bel, sırt ve omurga gibi vücudun önemli bölümlerinde kaymalar meydana getiriyor. İleride çocukların kaslarının doğru ve koordineli çalışmasını engelleyen diz üstü oturur gibi gözüken fakat ayakların dış yana bakması olarak tanımlanan ‘W oturuş’ biçimi çocuğun içe basmasına, düztabanlığa, belinde, sırtlarında ve omurgalarında kaymalara hatta kalça çıkıklarına bile neden olabiliyor. Avrasya Hospital Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, “Çocukların bu oturuş şeklinin yürüyene kadar hiçbir sakıncası yoktur. Ancak çocuk yürüdükten sonra bu oturuşa mani olmak gerekir” ifadelerini kullandı.

‘W’ OTURUŞ ŞEKLİ ÇOK TEHLİKELİ

Çocukların yürüdükten sonra oturuş şekillerinin aileleri tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Şenay Sıldır, “Kalça kemiği yuvası ve uyluk kemiğinin yuvarlak başı kalçada daha sonra yuva olacak sığ bir çöküntüye dayalı olarak durur. Çocuk yürüyene kadar bu yuva şeklini almaz. Çünkü yuva femurun kalça kemiği üzerindeki hareketi ile oluşur. Uzun süre ‘W’ şeklinde oturan çocukların ileride yürüyüşleri, duruşları ve kaslarının gelişimi bozulabilir. Örneğin bacak arka kaslarının kısa kalması ve sertleşmesine bağlı olarak çocuklar balerin gibi parmak uçlarında yürüyebilirler, düztabanlık ortaya çıkabilir. Bu yüzden çocukların yanlış oturuş biçimlerine engel olmak gerekir” dedi.

“EVDE ÇOCUKLARA TÜNELLER KURUN”

Çocuklara çeşitli egzersizler yaptırarak onları bu oturuş biçiminden uzaklaştırmak gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Şenay Sıldır, “Çocukların evde oluşturulan tünellerin içinden emekleyerek geçmeleri, parklarda tırmanmaları, yorgan içerisine kafaları dışarıda olacak şekilde yuvarlamaları gibi egzersizler çok faydalı olur” diye konuştu.

“İÇE BASMA ÖNLENEBİLİR”

W oturuş biçimini sürdüren çocuklarda içe basmaların da oluştuğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Sıldır tedavi için şu tavsiyelerde bulundu: “Oturma şeklinden sonra ayakkabıyla da sağlanabiliyor. İçe basan çocuklarda dış yanlar açıkta kaldığı için tabanın dış yanına destek konularak tedavi edilebilir” dedi.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.