Şampiy10
Magazin
Gündem

Bu buluş hayatımızı değiştirecek

İki İngiliz bilimadamına 2010 yılında Nobel ödülü kazandıran grafin adlı madde kanser tedavisinden dokunmatik ekranlara ve tenis raketlerine kadar her alanda kullanılma özelliğine sahip.

ABONE OL
Amerika'nın Sesi

2004 yılında, İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’ndeki iki bilim uzmanı, “grafin” (graphene) adı verilen ve ilginç özelliklere sahip olan karbon bazlı bir madde üretti.

YAKIN ZAMANDA HAYATIMIZI DEĞİŞTİRECEK

Araştırmacı Andre Geim ve Konstantin Novoselov tarafından “21. Yüzyılın en ilginç maddesi” olarak tanımlanan bu buluş, 2010 yılında fizik alanında Nobel ödülü kazanmalarını sağladı. Uzmanlar, grafinin yakın zamanda hayatımızı değiştirebileceğini söylüyor.

SAF KARBONDAN OLUŞUYOR

Grafin, iki boyuta sahip ve insanlar tarafından üretilen tek madde. Bu yeni madde, sadece bir atom boyutundaki saf karbondan oluşuyor.

Grafin, aslında kurşun kalemlerin içindeki grafit gibi ancak içerindeki atomlar sıkılaştırıldığından çelikten 200 kat daha güçlü.

SON DERECE HAFİF

Manchester Üniversitesi’ndeki grafin araştırmacılarından biri olan Aravind, maddenin tek özelliğinin bu olmadığını belirtiyor.

Aravind Vijayaraghavan: “Grafin, bükülebilir, esnetilebilir, saydam ve son derece hafif. Isıyı ve elektriği iletebilen en iyi madde. Grafini inanılmaz yapan da bu özellikleri.”

POTANSİYALİ SINIRSIZ

Grafinin sunduğu potansiyel sınırsız. Kanser tedavisinden tutun da, dokunmatik ekranlara, pillere kadar her alanda kullanılabilir. Örneğin en iyi tenis oyuncuları olan Novak Djokoviç ve Andy Murray, grafin bazlı raketler kullanıyor.

Ancak inceliği nedeniyle, grafini işlemek bir hayli zor.

Aravind: “Her yere dağılıyor, kırışıyor ve herşeye de yapışıyor.”

George Mason Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Profesörü Dimitris Ioannou’ya göre, grafinin bu zorluklarından dolayı seri üretimine daha yıllar var.

Dimitris Ioannou: “İşin zor kısmı, grafini daha büyük miktarlarda üretebilme tekniğini geliştirmek. Şimdilik bu mümkün gibi görünmüyor ancak araştırmalar devam ediyor.”

Profesöre göre grafin zamanı geldiğinde akıllı telefonların ekranlarının geliştirilmesinde ve küçük ölçekli elektronik cihazlarda son derece yararlı olacak.

İngiltere ve Avrupa Birliği, Manchester’da 140 milyon dolar değerinde bir Ulusal Grafin Enstitüsü kuruyorlar. Tüm dünyada, bu yeni maddeyle ilgili 10 binin üzerinde patent bulunuyor.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.