Şampiy10
Magazin
Gündem

Baş ağrısına ense sertliği eşlik ediyorsa dikkat!

Her baş ağrısının beyin kanaması belirtisi olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Zeki Şekerci, "Ancak AVM veya anevrizmaya bağlı beyin kanamaları ani şiddetli ve dayanılmaz baş ağrısına neden olabilir ve buna bulantı, kusma, ense sertliği eşlik edebilir" dedi. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulması uyarısında bulunan Şekerci, "Bu tür kanamaların yüzde 50’ye yakını hayati tehlikenin eşlik ettiği, hemipleji, hemiparezi dediğimiz vücudun bir tarafını tutan kalıcı veya geçici güç kaybı sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.

ABONE OL
Vatan Haber

Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Zeki Şekerci, "Beyinde oluşan anevrizma ve arteriovenöz malformasyonlara bağlı beyin kanaması gerçekleşir. Bu hastalıklara bağlı beyin kanamaları kafa travmalarından bağımsız bir şekilde meydana gelir. Beyin veya omurilikte anormal kan damarı kümesine arteriovenöz malformasyon (AVM) denir. Genelde AVM’ye ya da anevrizma dediğimiz baloncuğun kanamasına bağlı beyin kanaması oluşur" diye konuştu.

Bu rahatsızlığın, sokakta yürürken, ıkınırken, yemek yerken, stresli bir dönemde ya da dinlenme anında ani ve şiddetli baş ağrısıyla kendini gösterebileceğini ifade eden Prof. Dr. Şekerci, "Şiddetli ve ani baş ağrısına, bulantı, kusma, bazen bilinç kaybı eşlik edebilir. Bu tür kanamaların yüzde 50’ye yakını hayati tehlikenin eşlik ettiği, hemipleji, hemiparezi dediğimiz vücudun bir tarafını tutan kalıcı veya geçici güç kaybı ile sonuçlanabilir. Bu nedenle anevrizma veya AVM'ye bağlı oluşan kanalamalar vakit kaybedilmeden tedavi edilmeli. Ancak her baş ağrısı beyin kanamasının belirtisi değildir. Bunun kronik baş ağrılarından ayrımının yapılması gereksiz tetkik ve tedavi uygulanmaması açısından gereklidir. AVM veya anevrizmaya bağlı beyin kanamalarında ani şiddetli ve dayanılmaz baş ağrısına bulantı, kusma, ense sertliği eşlik edebilir. Bu tür şikayetleriniz varsa zaman kaybetmeden mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulmalı” uyarısında bulundu.

Diğer Haberler

  1. Bilime göre egzersiz için en iyi zaman: Sabah 8 ve akşam 6
  2. SGK'nın geri ödeme listesine 18 ilaç daha alında
  3. Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldı
  4. Tüberküloz yeniden en ölümcül bulaşıcı hastalık oldu
  5. Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
  6. Aile bağları kuvvetli olmayan çocuklar sosyal medyaya yöneliyor
  7. Kök Hücre Biyolojisi alanında çığır açan bilim insanına büyük ödül
  8. Üç kişiden birini etkiliyor! Bilim insanları açıkladı: İnanılmaz derecede yaygın
  9. Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
  10. Vertigo Nedir? Vertigo bir hastalık mı yoksa hastalık belirtisi mi?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.