Şampiy10
Magazin
Gündem

Sahur yemeğinin dindeki yeri nedir? Sahur yemeği yemek neden önemlidir?

Oruç, kişinin gün içerisinde yemeden ve içmeden kendini uzak tutması suretiyle gerçekleştirdiği bir ibadet olmaktadır. Uzmanlar, oruç tutmak için sahura kalkarak vücut için bir hazırlık yapılması tavsiye ediyor. Hadislerde sahur kavramı çok fazla geçmektedir. Sabah olmadan önceki son vakit anlamında ifade edilen sahur kelimesi seher kelimesi ile aynı kökten gelmektedir. Peki, Sahur yemeğinin dindeki yeri nedir? Sahur yemeği yemek neden önemlidir? Oruç tutarken sahura kalkmak şart mı? Sahura kalkmak ibadet midir? İşte detaylar…

ABONE OL
Vatan Haber

Sahur, oruç tutacak kişilerin sabaha karşı bir zamanda yedikleri yemek anlamına gelmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) oruç tutmak isteyenlerin sahura kalkmalarını tavsiye etmektedir. Sahura kalkmak İslam dinine göre bereketi ve bolluğu arttırmaktadır.

 SAHUR YEMEĞİNİN DİNDEKİ YERİ NEDİR?

 Hadislerde de belirtildiği gibi oruç tutmak için sahura kalkmak, sahuru geciktirmek sünnet olarak ifade edilmektedir. Sahur vakti seher vaktine yakın olduğu için sahura kalkan kişilerin ibadetle meşgul olacağından dolayı bu vaktin İslam dini için büyük bir önemi bulunmaktadır. İnsanların birçoğu bu vakitleri Allah'ı zikrederek ve istiğfarda bulunarak geçirmektedir.

 SAHUR YEMEĞİ YEMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Oruç tutarken en fazla dikkat edilmesi gereken şey sağlıklı beslenme olmaktadır. Oruçlu bir kişi sahur ve iftar arasında bol su tüketmeli diğer günün orucuna hazırlık içinde sahura kalkması gerekmektedir. Sahura kalkarak vücudun ihtiyacı olan gıdaları yemek ve bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına destek olmak gerekmektedir. Sahurda yağlı olmayan sindirimi kolay ve doyurucu gıdalar tüketmeye dikkat edilmesi gerekir. Bu yüzden uzmanlar sahurda kahvaltı yapılmasını ya da çorba içilmesini tavsiye etmektedir.

Gün boyunca aç kalan vücut için enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bundan dolayı sahura kalkılması büyük önem arz eden bir durum olmaktadır. Sahura kalkmayan bir kişi gün içinde halsiz ve yorgun olabilmektedir. Aynı zamanda uzun süre aç kalmak baş dönmesi, mide bulantısı, baygınlık bibi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açmaktadır. Sahura kalkmak hem olası sağlık sorunlarını önlemek için faydalı olurken hem de sahura kalkan kişiler bu vakitleri ibadet ile değerlendirerek sevap kazanmaktadır.

SAHURUN ÖNEMİ

Sahur, imsak vaktinden önce yenen yemek anlamına gelmektedir. Sahura kalkmak sağlığa faydası oldukça faydalı olan bir eylem olmaktadır. Sahur sayesinde kişiler vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri almakta ve gün içinde kendilerini daha zinde hissetmektedirler. Sahur oruç tutan Müslümanlara gün içinde ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağladığı için oruca dayanma gücü vermektedir. Sahurun maddi ve manevi olarak bereketlere vesile olarak insanın kendini iyi hissetmesini sağlayacağı belirtilmektedir. Gerek Ramazan ayında tutulan oruçlar için gerekse de nafile oruçlar için sahura kalkmak ve vücudun ihtiyacı olan gıda maddelerini almak gerekmektedir.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?

Sahur oruç ibadeti için önemli bir zamanı ifade etmektedir. Oruç tutmayı isteyen kişiler sahura kalkarak hem kendileri için gerekli olan enerjiyi almakta hem de tutacağı oruca niyet etmektedir. Sahura kalkamadan da oruç tutmak mümkün olmaktadır. Ancak bu durum çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir.

Diğer Haberler

  1. Mercimek çorbası tarifi! Mercimek çorbası nasıl yapılır?
  2. Tilavet secdesi nerelerde geçer? Kuranda kaç tanedir? Tilavet secdesi nasıl yapılır, ne okunur, selam verilir mi ? Tilavet secdesi olan ayetler…
  3. Ramazan bayramı arefesi oruç tutulur mu? Arefe günü akşamı teravih namazı kılınır mı, arefe günü oruç tutmak farz mıdır?
  4. Kolonya koklamak orucu bozar mı? Kolonya sürmek orucu bozar mı?
  5. Migren hastası oruç tutabilir mi? Oruç tutarken migren atağı gelirse ne yapılmalı? Nihat Hatipoğlu cevapladı
  6. Ramazanın 27. gecesi hangi gün 2024? Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesidir doğru mu yanlış mı, kadir gecesi hangi gün 2024?
  7. Ezan okunurken su içilir mi? Ezan okunduktan sonra mı oruç açılır, oruç ezan okunurken mi açılır, bitince mi açılır?
  8. Ramazanın ilk teravih namazı! İlk teravih namazı saat kaçta 2024, teravih namazı ne zaman başlıyor 2024?
  9. Ramazanda camilere asılan ışıklı yazı nedir, ramazanda minarede yanan ışığın adı ne? Ramazan ayında camilerde iki minare arasında asılan ışıklı yazı neden asılır?
  10. Ramazanda ağlamak, ağlarken gözyaşı yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken ağlamak orucu bozar mı?

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.