Şampiy10
Magazin
Gündem

Yerli otomobilde 3 öneri!

Yerli otomobile yeşil ışık yakan Doğuş Otomotiv'in CEO'su Ali Bilaloğlu'ndan 3 öneri...

ABONE OL
Mete TANSU / VATAN

1- Jetta sınıfında bir aracı ucuza üret hem Anadolu’ya hem Afrika’ya sat...

Türk markasının ekonomik olması gerekiyor. Devler ucuz otomobil işine girmiyor, burada bir boşluk var. VW Jetta sınıfında bir aracı ucuza yaparsan geniş kitlelere ulaşırsın. Bu tip ürün Anadolu’da ve Afrika ile Ortadoğu’da çok tutulur.

Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e sunduğu yerli otomobil raporu sonrasında Türk otomotiv sektörü, bu projeyle yatıp, kalkmaya başladı. İlk etapta raporda yer alan 2.5 milyar euroluk yatırım maliyetinin çok olduğu tartışıldı, akabinde vergi ve teşvik öncesi 20-25 bin liralık aracın fiyatının pahalı olacağı, yerli otonun 10 bin dolara piyasaya sunulması gerektiği belirtildi.

Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda, Scania, Krone ve Meiller markalarının distribütörü olan 3.4 milyar lira cirolu Doğuş Otomotiv’in CEO’su Ali Bilaloğlu, konuyla ilgili sessizliğini bozarak, yerli otomobil projesiyle ilgili 3 önemli öneride bulundu.

Türkiye’de nasıl bir araç üretileceğinin tartışıldığını belirten Bilaloğlu, “B ve C segmenti deniliyor. Otomotiv sanayinin 125 yıllık bir geçmişi var. Bu sektörde artık iPhone gibi bir buluş yapmanız zor” dedi.
Yerli otomobilin ekonomik olması gerektiğinin altını çizen Doğuş Otomotiv CEO’su, şunları kaydetti:

“Ucuz, düşük servis ve parça maliyetleri ilk öncelik olmalı. Bu segmentte bir boşluk var. Çünkü devler, ucuz otomobil işine girmiyor, böyle modeller fazla üretilmiyor. Bu, ‘5 yıldızlı otelin baş ahçısının omlet yapmasına’ benziyor. Örneğin VW Jetta sınıfında, kalitesinde bir aracı ucuza yaparsan, çevre ülkelerde çok tutulur. Tabii ucuz otomobil demek, basit bir iş anlamına gelmiyor. Ciddi mühendislik kabiliyeti gerektiriyor. Ancak Türk otomotiv sektörünün bu ürünü ortaya çıkaracak gücü var.”

2- İhracat odaklı olmalı

Ortaya çıkarılacak yerli otoda ihracat geri planda kalmamalı. Markalaşmak için bu şart. Aracın yüzde 50’si iç pazarda, yüzde 50’si yurtdışında satılmalı.

Ali Bilaloğlu’nun dikkat çeken bir başka önerisi aracın iç pazar yerine ihracat odaklı olması şartı. İç pazarı ikincil düşünmek gerektiğini ifade eden Bilaloğlu, “Örnek olarak Almanya’yı gösterebiliriz... Almanya, dünyanın en fazla otomotiv ihracatı gerçekleştiren ülkesi. İç pazarda ithalatın oranı yüzde 55’tir. Alman markaları ürünlerini geliştrirken, ilk etapta ihracatı düşünür. Türkiye’nin gelişen çevre ülkelerinde büyük potansiyel bulunuyor. Arap Baharı’yla birlikte daha fazla dışarıya açılacak Kuzey Afrika ülkeleri, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler gibi... Bu ülkelerin birçoğunda otomotiv sanayinin ‘o’su bile yok. Özetle yerli otomobilin satışı, içeri ve dışarı eşit ağırlıklı olmalı. Otomotivde markalaşmak için ihracat potansiyelini ilk planda tutmalı” diye konuştu.

3- Konsorsiyuma destek

Yatırımı karşılayabilmek için konsorsiyum kurmak mantıklı. Dünyada başarılı örnekleri var. VW Grubu’na Porsche ve Piech aileleri, Katar Holding ile devlet ortak.

ALİ Bilaloğlu, ‘yerli otomobil projesi’ için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve son olarak Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ortaya attığı konsorsiyum önerisine de destek verdi. Bilaloğlu, ‘Türk malı otomobili’ oluşturulacak bir konsorsiyumun üretmesinin mantıklı olacağını belirterek, “Dünyada bunun başarılı, işleyen örnekleri var. Volkswagen Grubu mesela. Volkswagen AG’ye Porshe ile Piech Aileleri, Katar Holding, devlet (Aşağı Saksonya Eyaleti) ortak. Ve VW Grubu 2018’e kadar dünyanın en büyük otomotiv üreticisi olmayı hedefliyor” dedi. Bilaloğlu, yerli otomobilin konsorsiyumunda doğru kişiler ve doğru hedeflerin yer alması durumunda projenin başarıya ulaşacağını söyledi.

Doğuş Otomotiv CEO’su, Almanya merkezin Türkiye’yle çok yakından ilgilendiğini, yerli otomobil projesini de takip ettiğini belirtti. Ali Bilaloğlu, konsorsiyumda yer almak istediklerini ancak bu oluşumda Doğuş Otomotiv’in değil Doğuş Holding’in yer alacağını sözlerine ekledi.

2012 zor geçecek, pazar daralacak

Ali Bilaloğlu, 2012’nin daha zor geçeceğini belirtiyor ve ekliyor: Otomotiv pazarı daralacak ama ne kadar? Önümüzdeki Kasım ve Aralık ayları 2012 yılı için belirleyici olacak.

1 milyon yerine 10 kere üst üste 700 bin olsun

Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, yıllardır konuşulan 1 milyon adetlik pazar hedefinin çok önemli olmadığını belirterek, “Önemli olan istikrar. Bir kere 1 milyon adede çıkıp, inmek yerine orada kalmak gerekiyor. Ben onun yerine 10 kere üst üste 700 bin adetlik satışa ulaşmayı isterim. Bu, ekonomi için daha sağlıklı” diye konuştu.

Hedefin yüzde 20 üzerine çıkıp 100 binden fazla araç satarız

Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv’in bu yıl satışlarını yüzde 20-25 artırarak 100 bin adedin üzerine yükselteceğini söyledi. Yılbaşında 80 bin adetlik satış öngörüsünde bulunduklarını ancak pazardaki canlılık sayesinde bu rakamın yukarıya çıktığını belirten Bilaloğlu, “Ancak VW Grubu’nun üretim programları belli ve kapandı. Daha çok araç isterdik maalesef alamıyoruz” dedi. ‘Yılbaşında risk alıp daha fazla sipariş verseydiniz’ sorusuna ise Bilaloğlu, şu yanıtı verdi: “Bu hisse senedine yatırım yapmak gibi. Elinizdeki hisseyi satarsınız, şirketin kağıtları yükselir. Risk almak yerine temkinli davranmak daha iyi.”

Diğer Haberler

  1. Tesla'dan büyük indirim! Liste fiyatları düşürüldü
  2. 10 yılda 100 milyon yolculuk
  3. Sedan atağa geçiyor, yeni yılda sıçrama yapmaya hazırlanıyor
  4. Mazda Türkiye'den çekiliyor mu? Mazda Türkiye pazarından çekildi mi, Mazda Türkiye'de araç satışını durdurdu mu?
  5. Togg için tarih verildi! İsteyen herkes kurasız satın alabilecek
  6. Japonya otomobil devi Türkiye'den çekildi
  7. Tesla fiyatlarında büyük indirim! 400 bin liralık düşüş, işte o modeller...
  8. Araba fiyatları dibi gördü! Otomobile olan talep ısındı, satışlar rekor kırdı
  9. Togg satışları Ekim'de Tesla'ya karşı hızlandı
  10. Toyota'dan büyük geri çağırma! Uyarı yapıldı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.