Şampiy10
Magazin
Gündem

Bir efsane daha gitti!

Türk tiyatro tarihinde özel bir yere sahip olan Ergin Orbey hayata gözlerini yumdu...

ABONE OL
DHA

1960’lı yıllardan günümüze kadar Eskişehir’de tiyatro sanatının gelişimi adına büyük bir özveri ile çaba harcayan Türk tiyatrosunun duayen ismi Ergin Orbey hayata gözlerini yumdu.

Türk tiyatro tarihinde özel bir yere sahip olan, Devlet Tiyatroları sanatçısı ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Ergin Orbey’i son yolculuğuna uğurlamak için düzenlenecek olan tören, 19 Temmuz 2012 Perşembe günü Ankara Devlet Tiyatrosu Büyük Tiyatro Sahnesinde saat: 11.00’da gerçekleştirilecek. Büyük ustanın naşı tören sonrası Ankara Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka mezarlığında defnedilecek.

ÖLÜM HABERİ ESKİŞEHİR'DE ÜZÜNTÜYLE KARŞILANDI

TÜRK tiyatrosunun önemli isimlerinden, tiyatro yönetmeni ve oyuncusu 76 yaşındaki Ergin Orbey’in dün gece Ankara’da hayatını kaybetmesi, 1960’tan bu yana tiyatro sanatının gelişimi adına büyük özveriyle çalıştığı Eskişehir’de üzüntüyle karşılandı. Orbey, geçen yıl da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Kurucu Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlenmişti.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Ergin Orbey’in vefatından üzüntü duyulduğu belirtildi. Açıklamada, Orbey’in, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Kurucu Genel Sanat Yönetmenliği yaptığı kaydedildi. Ergin Orbey’in Şehir Tiyatroları’nın birçok oyunun da rejisörlüğünü yaptığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi:

"1960’lı yıllardan günümüze kadar Eskişehir’de tiyatro sanatının gelişimi adına büyük bir özveri ile çaba harcayan Türk tiyatrosunun duayen ismi Ergin Orbey hayata gözlerini yumdu. Ergin Orbey, konservatuvar eğitiminin ardından girdiği Devlet Tiyatroları’nda çok uzun yıllar oyuncu yönetmen ve idareci olarak görev yapmıştır. İlk olarak 1960’lı yıllarda Eskişehir’de kurulan Belediye Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmenliği görevine gelerek Eskişehir’de tiyatro çalışmalarına başlayan büyük usta, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü’nün kuruluşunda da aktif rol oynamıştır. 27 Mart 2001 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Kurucu Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlenen Ergin Orbey, Şehir Tiyatroları’nın birçok repertuvar oyununun da rejisörlüğünü gerçekleştirmiştir. Türk tiyatro tarihinde özel bir yere sahip olan, Devlet Tiyatroları sanatçısı ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Ergin Orbey’i son yolculuğuna uğurlamak için düzenlenecek olan tören, 19 Temmuz 2012 Perşembe günü Ankara Devlet Tiyatrosu Büyük Tiyatro Sahnesi’nde saat 11.00’da gerçekleştirilecek. Büyük ustanın naaşı tören sonrası Ankara Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecektir. Tüm yakınlarına, çalışma arkadaşlarına ve Türk tiyatrosuna kazandırdığı yüzlerce öğrencisine başsağlığı diliyoruz."

ERGİN ORBEY KİMDİR?

Türk tiyatro yönetmeni, eğitimcisi ve oyuncu. 1936’da İstanbul’da dünyaya geldi. Lise eğitiminden sonra iki yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim gördü. 1955 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden 1961 yılında mezun oldu. Aynı yıl Devlet Tiyatroları’nda göreve başlayan sanatçı, 1965 yılına kadar oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1967’den başlayarak çeşitli özel tiyatrolarda yönetmenlik, oyunculuk ve sanat yönetmenliği yaptı. 1971 yılından sonra bu çalışmalara yönetmen, senarist ve oyuncu olarak sinemayı ekledi. 1978 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevine atandı. İki yıl sürdürdüğü Genel Müdürlük görevi sırasında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Mimik ve Sahne Dersleri öğretmenliği devam etti. Yapmış olduğu tüm bu çalışmalar sanatçıya ulusal ve uluslararası on bir ödül kazandırdı. Son olarak Ankara Devlet Tiyatrosu’nda rejisörlük görevi yapmaktaydı. Orbey çok sayıda oyunda görev aldı.

’HABABAM SINIFI’ SERİSİNDE DE OYNADI

Oynadığı filmler: Hababam Sınıfı Tatilde, Şabanoğlu Şaban, Meraklı Köfteci, Süt Kardeşler, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı ve Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı.

Yönetmenliğini yaptığı filmler: Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (1974), Bizim Aile Merhaba (1975), Delisin (1975), Gel Barışalım (1976), Meraklı Köfteci (1976), Tatlı Kaçık (1977).

Senaryosunu yazdığı filmler: Delisin (1975), Boşver Arkadaş (1974), Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (1974), Hasret (1974), Mevlana (1973).

Diğer Haberler

  1. Dc Filmleri İzleme Sırası...dc Filmleri Hangi Sırayla İzlenmelidir?
  2. Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir? Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Yazarları Kimlerdir, Eserleri Nelerdir?
  3. Cumhuriyet Dönemi Hikaye Özellikleri Nelerdir? Cumhuriyet Dönemi Hikayecileri Kimlerdir?
  4. Batı (Avrupa) Uygarlığı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Özellikleri Nelerdir?
  5. Baki Filmleri İzleme Sırası...baki Filmleri Hangi Sırayla İzlenmelidir?
  6. 3391 kilometre filmi kaç saat? 3391 kilometre filminde yaş sınırı var mı, 3391 kilometre sinema bileti kaç TL?
  7. 3391 kilometre filmi bilet fiyatları ne kadar? 3391 kilometre hangi şehirlerde vizyona girecek, 3391 kilometre filmi yaş sınırı var mı?
  8. İlim Yayma Vakfı 50. Yıl Özel Ödülü Aziz Sancar’a verildi
  9. Yeşilçam'ın usta yönetmeni Yılmaz Atadeniz hayatını kaybetti
  10. Tasarım Parkı iki özel sergiye ev sahipliği yapacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.