Anılar ne zaman tarih olur?
.
Geç Osmanlı döneminden Türkiye Cumhuriyeti’ne üç kuşağı kapsayan ve 1900-1940 dönemine odaklanan aile arşivi Said Bey Arşivi, aile kavramının erken cumhuriyetin ‘yeni’ ulusal anlatısıyla nasıl iç içe geçtiğinin incelendiği bir sergi projesi ile SALT Galata’da.
'Arşivi Parçalamak: Bir Osmanlı Ailesinde Temsil, Kimlik, Hafıza' başlıklı sergi 21 Ocak- 23 Mart tarihleri arasında; Salı-cumartesi 12.00-20.00, pazar 12.00-18.00 saatleri arası gezilebilir.
BİR AİLE KENDİNİ NASIL İFADE EDER?
Bir tarih ve arşiv sergisi olduğu kadar bir tarih yazımı ve arşivcilik sergisi:
“Sergi, karmaşık bir geçiş sürecinde bir ailenin kendisini yazı, fotoğraf, anlatı, müzik ve nesnelerle nasıl ifade ve temsil ettiğini anlamaya çalışır. Aile üyelerinin kendi hafızalarını nasıl oluşturduğu ve sakladığını; bu hafızanın erken cumhuriyetin kurulmakta olan ulusal anlatısıyla nasıl iç içe geçtiğini, kendi sınırlarını çizerek kimliklerini nasıl kurguladığını ve kimleri birer öteki olarak bu sınırların dışında bıraktığını inceleme olanağı sağlar. Ayrıca, biyografi ve tarih yazımının olanak ve engellerini tartışmayı, bunları mümkün olduğunca şeffaflaştırmayı amaçlar. Arşiv ve biyografiye atfedilen bütünsellik, düzen, yalıtılmışlık ve mahremiyetin antitezini “parçalamak” kelimesiyle vurgular.”